Η ορθοδοντική μας θεραπεία ολοκληρώθηκε. Μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις στον ορθοδοντικό, τις ενοχλήσεις των μηχανισμών στο στόμα σας, τα έξοδα που σας πίεζαν κάθε μήνα και την αμηχανία σας σε κάθε χαμόγελο, το χρονικό διάστημα που έπρεπε να έχετε στη στοματική σας κοιλότητα τον ορθοδοντικό μηχανισμό ολοκληρώθηκε και τώρα το μόνο που μένει είναι να τον αφαιρέσετε και να είστε πλέον εντελώς ελεύθεροι. Ή μήπως όχι;
Η αλήθεια είναι πως μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας στις περισσότερες αν όχι όλες τις περιπτώσεις πρέπει να εφαρμοστούν συγκρατητικοί μηχανισμοί. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ορθοδοντικός θα μείνει στο μηνιαίο σας πρόγραμμα για λίγο ακόμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή τα δόντια έχουν την τάση να επιστρέφουν στην αρχική τους θέση και έτσι, με το πέρας της ορθοδοντικής θεραπείας, αν κάποιος μηχανισμός δεν τα συγκρατήσει, τότε υπάρχει περίπτωση το αποτέλεσμα να πάει χαμένο με την πάροδο των ετών. Έτσι, είναι απαραίτητο να δοθεί χρόνος στους ιστούς, τα ούλα, τα οστά και τα δόντια να συνηθίσουν τη νέα κατάσταση και να προσαρμοστούν χωρίς να έχουν την τάση επαναφοράς στην πρότερη κατάσταση.
Η τελευταία αυτή φάση της ορθοδοντικής θεραπείας μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, ειδικά στους εφήβους που ανυπομονούν να συστηθούν ξανά στον κόσμο με το νέο τους χαμόγελο, χωρίς τα ακαλαίσθητα μεταλλικά σιδεράκια. Εντούτοις, τα πράγματα δεν είναι τόσο τρομερά όσο τα φαντάζεστε εσείς ή το παιδί σας. Η φάση της συγκράτησης διαρκεί λίγο και οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται δεν αλλοιώνουν το αισθητικό αποτέλεσμα, αφού είναι διακριτικοί ή ακόμα και σχεδόν αόρατοι. Παράλληλα, φοριούνται μόνο για μερικές ώρες καθημερινά, συνήθως τη νύχτα, οπότε δεν σας εμποδίζουν από τίποτα στη ζωή σας, καθώς μπορείτε να τους εφαρμόζετε στα δόντια σας όταν κοιμάστε.
Οι ορθοδοντικοί συγκρατητικοί μηχανισμοί μπορεί να είναι δύο ειδών: ακίνητοι ή κινητοί. Ο σταθερός συγκρατητικός μηχανισμός αποτελείται από μία λευκή ταινία από υαλοΐνες ή από ένα λεπτό σύρμα που τοποθετείται στο εσωτερικό των κάτω δοντιών, στη γλωσσική δηλαδή επιφάνεια και έτσι δεν γίνεται ορατό, ωστόσο ενδέχεται να σας ενοχλεί λίγο στη μάσηση ή την ομιλία, αφού θα ακουμπάει εύκολα η γλώσσα πάνω σε αυτό. Επικολλάται στα δόντια με ρητίνη και τα κρατάει σταθερά, καθώς τα κάτω δόντια είναι πολύ επιρρεπή στο να μετακινηθούν. Οι κινητοί συγκρατητικοί μηχανισμοί μπορεί να είναι είτε κάποιο κινητό αφαιρούμενο μασελάκι είτε αφαιρούμενος νάρθηκας. Το μασελάκι αποτελείται από ακρυλικό υλικό και συγκρατητικά σύρματα, ενώ ο νάρθηκας, που είναι εντελώς αόρατος, είναι κατασκευασμένος από διάφανο πλαστικό. Αφορούν τόσο το πάνω όσο και το κάτω στοματικό τόξο και φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου για τουλάχιστον οκτώ συνεχόμενες ώρες.
Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε ή να δυσανασχετείτε για αυτό το τελευταίο στάδιο της ορθοδοντικής θεραπείας. Ούτε θα υπάρξει για εσάς καμία ταλαιπωρία ούτε θα επηρεαστεί αισθητικά το υπέροχο χαμόγελό σας. Ακολουθήστε σχολαστικά τις οδηγίες του ορθοδοντικού σας και σύντομα θα μπορέσετε να απαλλαγείτε ολοκληρωτικά από κάθε ορθοδοντικό μηχανισμό μέσα στο στόμα σας.
Ο ιατρός Dr. Δημήτριος Μοίρας