Δαχτυλίδια με διαμάντια και μαργαριτάρι

Γιατί οι βέρες και τα δαχτυλίδια γρατζουνίζονται & πώς να τα προστατεύσω;

Είναι κάποια δαχτυλίδια, όπως οι βέρες και τα μονόπετρα, που εκ των πραγμάτων τα φοράμε συνέχεια. Δεν είναι μόνο ότι έχουν συμβολικό χαρακτήρα και άρα ότι το να τα έχουμε συνέχεια πάνω μας φανερώνει τη δέσμευσή μας. Είναι κιόλας ότι πρόκειται για δαχτυλίδια με υψηλή συναισθηματική και οικονομική αξία, τα οποία είναι επικίνδυνο να αφήνουμε στο σπίτι για λόγους ασφαλείας.

Το πρόβλημα είναι ότι τα δαχτυλίδια που φοριούνται συνέχεια γρατζουνίζονται και συνέχεια. Όσο και να τα προσέχουμε, αυτό είναι αναπόφευκτο. Βέβαια, δεν έχουν όλα τα δαχτυλίδια το ίδιο επίπεδο καταπόνησης ούτε καταλήγουν με τις ίδιες γρατζουνιές. Ορισμένα μένουν αλώβητα μετά από αρκετό καιρό και σε άλλα το πέρασμα του χρόνου φαίνεται έντονο.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε, για να τα προστατεύσετε; Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω.

Γιατί γρατζουνίζονται τα δαχτυλίδια;

Σε γενικές γραμμές, δύο είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τα σημάδια σε ένα δαχτυλίδι. Πρώτον, το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένο. Η πλατίνα και ο χρυσός 18 καρατίων είναι τα πιο σκληρά μέταλλα, τα οποία είναι ανθεκτικά στην επαφή τους με άλλα αντικείμενα. Ο χρυσός 14 καρατίων είναι λίγο πιο μαλακός και γρατζουνίζεται λίγο πιο εύκολα, ενώ ο χρυσός 9 καρατίων είναι πολύ μαλακός και δεν προτείνεται για δαχτυλίδια και πόσο μάλλον για βέρες που φοριούνται συνέχεια.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η χρήση που γίνεται στο δαχτυλίδι. Το να το φοράτε καθημερινά δεν είναι από μόνο του κακό. Αυτό που προκαλεί τις περισσότερες γρατζουνιές είναι η επαφή με άλλα μέταλλα, όπως τα πόμολα της πόρτας ή τα κλειδιά.

Δύο βέρες σε νήμα

Δύο βέρες / Pexels.com

Πώς να τα προστατεύσω;

Το βασικό είναι να προσέχετε με τι έρχεται σε επαφή το δαχτυλίδι σας. Μπορείτε να το φορέσετε στο χέρι, με το οποίο δεν κάνετε πολλές δουλειές, έτσι ώστε να το προστατεύσετε. Από εκεί και πέρα, βοηθάει πολύ και ο τακτικός καθαρισμός. Μία φορά την εβδομάδα μπορείτε να σκουπίσετε το δαχτυλίδι με ένα μαλακό, καθαρό πανί, ώστε να απομακρύνετε την σκόνη και τη βρομιά. Η σκόνη είναι ένας βασικός παράγοντας που χαράσσει (έστω και ελαφρά) το δαχτυλίδι.

Μία φορά τον χρόνο ή στα δύο χρόνια ανάλογα με την κατάσταση του δαχτυλιδιού, είναι χρήσιμο να απευθύνεστε στο κοσμηματοπωλείο, όπου πήρατε το δαχτυλίδι. Εκεί μπορούν να το γυαλίσουν, ώστε να εξαφανιστούν οι επιφανειακές γρατζουνιές. Για πιο βαθιές, η διαδικασία της επιπλατίνωσης είναι ιδανική για δαχτυλίδια και γαμήλιες βέρες από πλατίνα ή λευκόχρυσο, όπου το μέταλλο αναζωογονείται και το δαχτυλίδι δείχνει σαν καινούριο.