Ωτοσκληρυνση-κι-εξοπλισμος-ΩΡΛ

Ωτοσκλήρυνση: Τι είναι και πώς μπορεί να θεραπευτεί με σύγχρονo ΩΡΛ εξοπλισμό

Η ωτοσκλήρυνση είναι μια πάθηση του μέσου ωτός, η οποία έχει ως αποτέλεσμα βαρηκοΐα ακόμα και σε νέους ανθρώπους κάτω των 40 ετών. Πρόκειται για μία κατάσταση, στην οποία ο αναβολέας του αυτιού, δηλαδή το μικρότερο οστό μέσα στο αυτί, ακινητοποιείται, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μετάδοση του ήχου. Εμφανίζεται συνηθέστερα σε γυναίκες ηλικίας 20-35 ετών και επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ωτοσκλήρυνση μπορεί να θεραπευτεί χειρουργικά με αναβολοτομή, η οποία γίνεται με ασφαλή και ελάχιστα επεμβατικά ιατρικά μηχανήματα. Ο ΩΡΛ εξοπλισμός πλέον, εγγυάται την επιτυχία της διαδικασίας και την αποφυγή επιπλοκών.

θεραπεία-εξοπλισμός-ΩΡΛ

Ποιες θεραπευτικές μέθοδοι υπάρχουν;

Η αναβολοτομή θεωρείται η πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη μέθοδος θεραπείας της ωτοσκλήρυνσης, όμως υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές μέθοδοι, ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τη γενικότερη εικόνα του ασθενούς:

  • Χρήση ακουστικού βαρηκοΐας: Ακουστικά βαρηκοΐας χρησιμοποιούνται στην περίπτωση, όπου η χειρουργική επέμβαση δεν ενδείκνυται, όπως για παράδειγμα όταν το προβληματικό αυτί είναι το μόνο που ακούει ή όταν δεν το επιτρέπει η υγεία του ασθενούς. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που προτιμούν αυτή τη μέθοδο, αν ο βαθμός της βαρηκοΐας δεν είναι υψηλός.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Η χορήγηση ανθρακικού ασβεστίου και φθοριούχου νατρίου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θεραπεία, αν γίνει σε πολύ αρχικά στάδια της νόσου.
  • Χειρουργική αντιμετώπιση: Η χειρουργική αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης μπορεί να γίνει είτε με αναβολεκτομή είτε με αναβολοτομή. Στην αναβολεκτομή αφαιρείται η πλάκα του αναβολέα και τοποθετείται πρόσθεση από τιτάνιο, ενώ στην αναβολοτομή γίνεται μια μικρή τρύπα πάνω στην πλάκα του οστού. Η αναβολοτομή θεωρείται η πιο σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος και πραγματοποιείται με ιατρικά μηχανήματα laser που προστατεύουν τη δομή του αυτιού στο μέγιστο βαθμό.

αναβολοτομη-εξοπλισμος-ΩΡΛ

 

Πώς ακριβώς γίνεται η αναβολοτομή;

Η αναβολοτομή ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος πάνω στην πλάκα του αναβολέα, έτσι ώστε να θεραπευθεί η βαρηκοΐα. Για να μην τραυματιστούν τα παρακείμενα νεύρα, τα οποία ευθύνονται τόσο για την ακοή όσο και για την ισορροπία του ατόμου, χρησιμοποιούνται ιατρικά μηχανήματα με laser. Το laser επιτρέπει την απόλυτη ακρίβεια και την εξ αποστάσεως δράση. Το μικροχειριστήριο του μηχανήματος συνδέει το laser με το μικροσκόπιο, ώστε η διάτρηση της πλάκας να γίνει με απόλυτη ασφάλεια, ακρίβεια χιλιοστού και ελάχιστο θερμικό τραύμα. Το πιο συνηθισμένο μηχάνημα που χρησιμοποιείται είναι το CO2 laser, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στη συγκεκριμένη διαδικασία αλλά και στην περίπτωση ανάγκης επανάληψης της θεραπείας για τον καθαρισμό των συμφύσεων.

Ωτοσκληρυνση--πως-θεραπευεται

Με βάση αυτές τις εγγυήσεις, η χειρουργική αυτή διαδικασία είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επεμβατική και δεν προκαλεί πόνο στον ασθενή. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι μικρός και οι επιπλοκές εξαιρετικά σπάνιες. Ο ασθενής πρέπει απλώς να προσέξει τη μετεγχειρητική υγιεινή της περιοχής και να αποφύγει τα ταξίδια με το αεροπλάνο για ορισμένο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού του.

Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης Αναβολοτομής στο Video που ακολουθεί