Τα τελευταία χρόνια τα superfoods έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και όλο και περισσότεροι διατροφολόγοι μας ενημερώνουν για τις ευεργετικές ιδιότητες πολλών τροφών, μπαχαρικών και βοτάνων, όπως η κινόα, το πράσινο τσάι, ο σολομός, η κανέλα, η σπιρουλίνα, η γλυκοπατάτα, το μπρόκολο και τόσα ακόμα, των οποίων η λίστα είναι ατελείωτη. Φυσικά, είναι αδιαμφισβήτητο ότι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής τα superfoods μπορούν να ενισχύσουν τον οργανισμό, να μας δώσουν ενέργεια και να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε στρεσογόνες καταστάσεις ή ακόμα και παθήσεις χωρίς να πάρουμε φάρμακα. Ωστόσο, τα superfoods δεν είναι πανάκεια. Αντίθετα, χρειάζεται σύνεση στην κατανάλωσή τους, ώστε να μην βλάψουμε αντί τελικά να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας.
Προσοχή στην ποσότητα
Παν μέτρον άριστον δεν έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι; Αυτό ακριβώς ισχύει και στα superfoods. Όσο ευεργετικό και αν είναι κάποιο τρόφιμο ή ρόφημα, οι υπερβολικές ποσότητες κατανάλωσης ενδέχεται να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, πάνω από 5 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού δεν έχουν μόνο αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά θα μας ταράξουν ή θα μας προκαλέσουν αϋπνία, αφού το τσάι περιέχει καφεΐνη, ενώ το μπρόκολο σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.
Δεν είναι όλα τα συστατικά τους ευεργετικά
Σίγουρα τα superfoods περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλη συγκέντρωση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όλα τα συστατικά τους είναι ευεργετικά. Αντιθέτως, κάποια είναι βλαβερά, οπότε πάλι επανερχόμαστε στο θέμα της ποσότητας, η οποία πρέπει να κινείται σε λογικά πλαίσια, ώστε η ζυγαριά να γείρει προς τα θετικά. Για παράδειγμα, το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο, το οποίο είναι εξαιρετικό για την καρδιά, όμως ταυτόχρονα έχει και μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κάτι που χρειάζεται προσοχή όσον αφορά στον έλεγχο του βάρους.
Σημασία έχει η προέλευση
Συνηθίζεται τα superfoods να αναφέρονται με βάση τη μεγάλη κατηγορία, στην οποία ανήκουν, όμως τελικά παίζουν και άλλα χαρακτηριστικά ρόλο, όπως η προέλευση. Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας στον έλεγχο της χοληστερίνης αλλά και του κοιλιακού λίπους, όμως δεν έχουν αυτές τις ιδιότητες όλες οι κανέλες, παρά μόνο η κανέλα Κεϋλάνης, την οποία μπορούμε να βρούμε σε εξειδικευμένα καταστήματα μπαχαρικών και όχι στα σούπερ μάρκετ. Επίσης, ο σολομός, ο οποίος είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, αν προέρχεται από ιχθυοτροφείο, είναι πολύ πιθανό να έχει καταναλώσει βαρέα μέταλλα και ακατάλληλες τροφές εξαιρετικά βλαπτικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Δεν βοηθούν όλα τα superfoods όλους τους ανθρώπους
Κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένες ανάγκες και ζητήματα, τα οποία πρέπει να ρυθμίσει. Συνεπώς, δεν κάνουν όλα τα superfoods για όλους τους ανθρώπους, αφού κάποια έχουν ιδιότητες που μπορούν να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για κάποιους οργανισμούς. Για παράδειγμα, το σκόρδο θεωρείται ένα εξαιρετικό τρόφιμο χάρη στην ιδιότητά του να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και να καταπολεμάει την υπέρταση. Αν, όμως, κάποιος άνθρωπος υποφέρει από υπόταση, τότε η μεγάλη κατανάλωση σκόρδου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μέχρι και λιποθυμικά επεισόδια. Είναι, λοιπόν, σημαντικό σε συνεργασία με το γιατρό μας να βρούμε ποιες ακριβώς τροφές ταιριάζουν στις ανάγκες του οργανισμού μας και ποιες απλώς δεν μας προσφέρουν τίποτα.