Δίχρωμο χαλί

Το χαλί μου δείχνει χειρότερο μετά το καθάρισμα! Χρειάζεται ταπητοκαθαριστήριο;

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που προτιμούν να πλένουν οι ίδιοι τα χαλιά τους με τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο και όχι στα ταπητοκαθαριστήρια. Δηλαδή να τα βρέχουν με άφθονο νερό, να τα τρίβουν με χημικά απορρυπαντικά και να τα αφήνουν να στεγνώσουν στον ήλιο του μπαλκονιού. Αρκετές φορές αυτή η μέθοδος αφήνει ένα σχετικά καθαρό χαλί, ειδικά αν αυτό είναι άσπρο, οπότε η χρήση λευκαντικού το δείχνει να λάμπει. Όμως, τις περισσότερες φορές το χαλί δείχνει πολύ χειρότερο μετά το πλύσιμο. Είναι θαμπό, οι ίνες του μοιάζουν κακοδιατηρημένες και υπάρχουν λεκέδες που φαίνονται πολύ έντονα. Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Στέγνωμα του βρόμικου νερού

Όταν ρίχνετε νερό πάνω στο χαλί, το νερό αυτό γίνεται αμέσως βρόμικο λόγω της επιφάνειας του χαλιού που είναι γεμάτη λεκέδες, σκόνη και ακαθαρσίες. Σε αντίθεση με τα ταπητοκαθαριστήρια, όπου γίνονται πολλές φάσεις ξεβγάλματος, στο σπίτι πλένετε το χαλί με το ίδιο βρόμικο νερό. Μπορεί με το τρίψιμο ο επιφανειακός λεκές να εξαφανίζεται, όμως το βρόμικο νερό διεισδύει βαθιά στις ίνες. Με το στέγνωμα, αποκαλύπτεται η βρομιά που έχει αυτό αφήσει, ενώ αναδύεται στην επιφάνεια και ο λεκές που βρισκόταν στις βαθύτερες ίνες.

Βρόμικο μπλε νερό

Υπερβολικό τρίψιμο

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τρίβετε πολύ έντονα το χαλί στο σημείο που έχει λεκέ. Σίγουρα, με το πολύ τρίψιμο ο λεκές θα εξαφανιστεί, όμως πίσω του θα αφήσει υπολείμματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η περιοχή δείχνει θαμπή και οι ντελικάτες ίνες του χαλιού έχουν καταστραφεί.

Καθαρισμός χαλιού στο χέρι

Υπολείμματα καθαριστικού

Η αλήθεια είναι πως όσο νερό και αν ρίξετε, πολύ δύσκολα θα φύγει όλο το σαπούνι. Αυτό έχει απορροφηθεί βαθιά από τις ίνες και δεν απομακρύνεται με το απλό ξέβγαλμα. Τα ταπητοκαθαριστήρια εφαρμόζουν τη μέθοδο της φυγοκέντρησης, ώστε να ξεκολλήσουν τα όποια υπολείμματα από τις ίνες του χαλιού. Επιπλέον, χρησιμοποιούν ειδικά απορρυπαντικά, τα οποία είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να απομακρύνονται με το νερό. Όσο, λοιπόν, νερό υπό πίεση και αν ρίξετε, θα έχετε πενιχρά αποτελέσματα. Τα υπολείμματα των απορρυπαντικών αρκούν από μόνα τους, για να δείχνει το χαλί θαμπό, όμως προκαλούν και ένα ακόμα πρόβλημα. Επειδή είναι κολλώδη, τραβούν τη σκόνη και τις ακαθαρσίες, με αποτέλεσμα το χαλί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να έχει γίνει ακόμα πιο βρόμικο από ό,τι πριν και να είναι ακόμα πιο δύσκολο να καθαριστεί επαρκώς.

Σφουγγάρι με σαπουνάδα δίπλα του

Αν έχει δημιουργηθεί κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, είναι απαραίτητο να πάτε το χαλί σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο. Σε αυτό, θα πλυθεί ξανά το χαλί, ώστε να απομακρυνθεί κάθε υπόλειμμα βρομιάς και καθαριστικού με πρωτοποριακές μεθόδους που καθαρίζουν βαθιά χωρίς να φθείρουν τα χαλιά. Επιπλέον, στα ταπητοκαθαριστήρια υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν επιδιορθώσεις που θα αναζωογονήσουν την όψη του χαλιού, ώστε να δείχνει αυτό ξανά σαν καινούριο.