βηματοδότης

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους απινιδωτές και τους βηματοδότες;

Οι βηματοδότες και οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές είναι συσκευές που αποτρέπουν καρδιακά συμβάντα που μπορούν να αποβούν επικίνδυνα ή ακόμα και μοιραία για τη ζωή του ατόμου. Αυτές οι δύο ιατρικές συσκευές λειτουργούν παρόμοια, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ασθενούς, όμως χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Ας δούμε παρακάτω τι διαφοροποιεί το βηματοδότη από τον απινιδωτή καρδιάς και τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καθένα.

Βηματοδότες

Οι βηματοδότες είναι μικρές συσκευές που τοποθετούνται είτε στο στήθος είτε στην κοιλιά ενός ασθενούς και ζυγίζουν περίπου 20-50 γραμμάρια. Ένας βηματοδότης αποτελείται από μια γεννήτρια παλμών και περιλαμβάνει μια μπαταρία, ένα μικρό κύκλωμα υπολογιστή και ένα ή περισσότερα καλώδια που συνδέονται με την καρδιά. Οι ηλεκτρικοί παλμοί ταξιδεύουν μέσω των καλωδίων στην καρδιά, για να ρυθμίσουν το ρυθμό βηματοδότησης.

Σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι βηματοδότες λειτουργούν, εφόσον χρειαστεί να ρυθμίσουν τον καρδιακό ρυθμό. Οι λόγοι που συντείνουν στη χρήση βηματοδότη είναι:

  • Βραδυκαρδία (η καρδιά χτυπά πολύ αργά)
  • Ταχυκαρδία (η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα)
  • Καρδιακός αποκλεισμός (η καρδιά χτυπά ακανόνιστα καθώς τα σήματα δεν μεταδίδονται σωστά)
  • Καρδιακή ανακοπή (εμφανίζεται πρόβλημα με τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά με αποτέλεσμα η καρδιά να σταματήσει αιφνιδίως να χτυπά).

Εμφυτεύσιμοι απινιδωτές

Οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές τοποθετούνται κάτω από το δέρμα είτε του στήθους είτε της κοιλιάς του ασθενούς και αποτελούν ιδανική λύση σε ασθενείς με ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Ενώ και οι δύο συσκευές λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, οι εμφυτεύσιμοι απνιδωτές προσφέρουν μεγαλύτερο ηλεκτρικό σοκ που επανεκκινεί την καρδιά στον κανονικό της ρυθμό. Ορισμένες συσκευές αποτελούνται τόσο από απινιδωτή όσο και από βηματοδότη.

Οι απινιδωτές ουσιαστικά αποτελούν προληπτικό μέτρο για άτομα που διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής. Σε διαφορετική περίπτωση, αν το άτομο υποστεί καρδιακή ανακοπή, θα πρέπει να προκληθεί απινίδωση με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, κάτι που ενέχει το ρίσκο να μην υπάρχει σε κοντινό σημείο απινιδωτής ή η απινίδωση να μην εφαρμοστεί όσο γρήγορα απαιτείται.

Τόσο οι απινιδωτές όσο και οι βηματοδότες είναι συσκευές διάσωσης. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Η αποτελεσματική καρδιοπνευμονική αναζωογόννηση και το ηλεκτρικό σοκ με απινίδωση είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Οι απινιδωτές προκαλούν ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά που χτυπά ακανόνιστα, επιτρέποντας στον φυσικό βηματοδότη του οργανισμού να αναλάβει και να επανεκκινήσει την καρδιά με κανονικό ρυθμό.

 

Πηγή: https://www.mantzaris.com/