5 χρόνια νοσήματα που είναι συχνότερα στις γυναίκες

Οι αυτοάνοσες παθήσεις είναι χρόνια νοσήματα, στα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται σε υγιή κύτταρα. Ο μηχανισμός αυτός δεν έχει κατανοηθεί πλήρως και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία πέρα από ανοσοκατασταλτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μετριάζουν τα συμπτώματα χωρίς όμως να προσφέρουν ίαση. Οι τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική επικεντρώνονται στην ανάλυση του πάσχοντος οργανισμού σε κυτταρικό επίπεδο και τονίζουν την αξία της άσκησης και της διατροφής με την αποφυγή τροφών που προκαλούν φλεγμονές, όπως η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά. Σε κάθε περίπτωση, τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι χρόνιες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τον καθένα, όμως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα νοσήματα που σε μεγάλο ποσοστό προσβάλλουν γυναίκες. Ας δούμε παρακάτω ποια είναι αυτά.

 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

80% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι γυναίκες, ενώ 4% των γυναικών θα αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η ασθένεια περιλαμβάνει φλεγμονές στις αρθρώσεις, κόπωση, πυρετό και διόγκωση των δαχτύλων, ενώ χωρίς ικανοποιητική αντιμετώπιση εκφυλίζει τους γύρω ιστούς των αρθρώσεων προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη. Η διαχείριση του βάρους και η τακτική άσκηση αποτελούν κλειδί στη μείωση της οξύτητας των συμπτωμάτων.

 

Λύκος

Ένα επικίνδυνο χρόνιο νόσημα είναι ο λύκος, ο οποίος προσβάλλει την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά και το δέρμα. Εννιά στους δέκα ασθενείς είναι γυναίκες χωρίς να είναι γνωστό στους γιατρούς γιατί συμβαίνει αυτό. Μεταξύ των συμπτωμάτων του λύκου είναι η υπερβολική κούραση, ο πυρετός, ο πόνος στις αρθρώσεις, το πρήξιμο στα χέρια, η τριχόπτωση και τα εξανθήματα στο πρόσωπο. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του λύκου γίνεται με τη χορήγηση κορτικοστεροειδών.

 

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Σε αυτό το αυτοάνοσο νόσημα το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα, με αποτέλεσμα αυτός να καταστρέφεται και να προκαλείται υποθυρεοειδισμός, δηλαδή μη σωστή λειτουργία του και αδυναμία έκκρισης θυρεοειδικών ορμονών. Κλασικά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού είναι η αύξηση βάρους, η ξηροδερμία, η έλλειψη ενέργειας, η κατάθλιψη, η δυσκοιλιότητα και η τριχόπτωση. Θεραπείες Χασιμότο δεν υπάρχουν υπό την έννοια της πλήρους ίασης, όμως έλεγχος των συμπτωμάτων γίνεται με λήψη θυρεοειδικών ορμονών που υποκαθιστούν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Ψωρίαση

Το ποσοστό των γυναικών ασθενών με ψωρίαση είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών. Στην ψωρίαση προκαλείται ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός δερματικών κυττάρων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πάνω στο δέρμα κόκκινες πλάκες με γκρι λέπια. Στις ήπιες περιπτώσεις τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με θεραπείες εξωτερικής χρήσης, όπως κρέμες και σαπούνια, όμως σε πιο σοβαρές μορφές απαιτείται λήψη φαρμάκων από το στόμα.

Σκληρόδερμα

Το σκληρόδερμα είναι ένα επίπονο χρόνιο νόσημα, στο οποίο προσβάλλεται το δέρμα ή ακόμη και τα εσωτερικά όργανα. Στο δέρμα προκαλείται πάχυνση, η οποία σταδιακά οδηγεί σε ένα σκληρό, παχύ και ανελαστικό στρώμα που δίνει την εντύπωση της δερματίνης και προκαλεί πόνο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε όργανα, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα νεφρά και η γστρεντερική οδός. Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που ανακουφίζει τα συμπτώματα, όμως αποτελεσματική θεωρείται και η άσκηση που βελτιώνει την κινητικότητα, την ευεξία και την αντοχή.

 

 

Συγγραφέας: Dr Tsoukalas