5 περιπτώσεις στις οποίες ο ορθοδοντικός είναι απαραίτητος

Όλοι έχουμε συνυφασμένο στο μυαλό μας τον ορθοδοντικό με το λαμπερό και ολόισιο χαμόγελο, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτό το είδος οδοντιάτρου δεν προσφέρει μόνο αισθητικής φύσεως λειτουργίες. Για την ακρίβεια, ο ορθοδοντικός είναι ο οδοντίατρος που μπορεί να προλάβει και να θεραπεύσει πολλών ειδών προβλήματα στη στοματική κοιλότητα και να βοηθήσει τόσο τον ενήλικα όσο και το παιδί να αποκτήσουν ορθή σύγκλειση και καλύτερη στοματική υγιεινή. Σε ποιες, λοιπόν, περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο ορθοδοντικός και μπορεί να μας βοηθήσει σε διάφορα ζητήματα εκτός από ένα υπέροχο χαμόγελο;

Γυναικεια Δοντια Αραιοδοντία

Πόνος στις αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις και το συναφές πρόβλημα clicking, όπως αναφέρεται στην οδοντιατρική αργκό ο ήχος που κάνουν οι γνάθοι στην έντονη μάσηση, είναι ένα πρόβλημα κυρίως ορθοδοντικής φύσεως, το οποίο συναρτάται με κακή σύγκλειση των δοντιών αλλά και των οστών. Αν αυτή η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία, τότε ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να γίνει ανυπόφορος και να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη μάσηση αλλά ακόμα και την ομιλία.

Δόντια που προεξέχουν

Τα προτεταμένα δόντια είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία. Τα δόντια που προεξέχουν δεν είναι ζήτημα μόνο αισθητικής φύσεως, αν και σίγουρα σχετίζονται με την αρμονία του προσώπου. Είναι, επιπλέον, και θέμα ασφάλειας των δοντιών, αφού είναι και πολύ πιο επιρρεπή να σπάσουν στους ενήλικες αλλά πολύ περισσότερο και στα παιδιά.

δοντια που προεξεχουν

Συνωστισμένα δόντια

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί ενήλικες είναι ο συνωστισμός των δοντιών, ειδικά μετά την ανατολή των φρονιμίτων. Τα συνωστισμένα δόντια έχουν μεγάλο κίνδυνο να στραβώσουν αλλά ακόμα και να πέσουν, αν δεν έχουν καθόλου χώρο στη γνάθο, όμως προκαλούν ένα ακόμα πιο σοβαρό θέμα που άπτεται της υγείας ολόκληρης της στοματικής κοιλότητας. Δεν καθαρίζονται εύκολα με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για τερηδόνα, ουλίτιδα ή και περιοδοντίτιδα να είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Η ορθοδοντική θεραπεία με ή χωρίς την αφαίρεση κάποιων δοντιών με συμβουλή οδοντιάτρου είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι τα δόντια θα πλένονται σωστά και η οδοντόβουρτσα θα φτάνει παντού.

Προβλήματα στην ομιλία

Ένα έχετε σοβαρό πρόβλημα άρθρωσης, το οποίο δεν βελτιώνεται με λογοθεραπεία, τότε είναι πολύ πιθανό να μπορεί να σας βοηθήσει ο ορθοδοντικός. Τα προτεταμένα δόντια και ο συνωστισμός στη γνάθο αποτελούν μία από τις συνηθέστερες περιπτώσεις, στις οποίες η ομιλία γίνεται δύσκολη και ο ασθενής δεν μπορεί να δει βελτίωση χωρίς την κατάλληλη ορθοδοντική θεραπεία.

Αραιοδοντία

Μια συνήθης κατάσταση τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες είναι τα αραιά δόντια για διάφορους λόγους. Είτε επειδή δεν ανέτειλε κανένας φρονιμίτης είτε επειδή υπήρξε απώλεια συγκεκριμένων δοντιών, η αραιοδοντία είναι πρωτίστως αισθητικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη στοματική υγιεινή.