ανακαινιση κουζίνας

4 συμβουλές που θα ήθελα να ξέρω πριν την ανακαίνιση κουζίνας

Η ανακαίνιση κουζίνας ήταν για μένα ένα όνειρο ζωής. Μετά από χρόνια που το σκεφτόμουν, τελικά κατάφερα να την κάνω και ήταν μια πολύ στρεσογόνος περίοδος για μένα. Το σίγουρο είναι ότι, όπως σε όλες τις ανακαινίσεις, ο χρόνος και το budget που απαιτείται τελικά καταλήγουν πολύ μεγαλύτερα από αυτό που αρχικά έχει σχεδιάσει κανείς. Σε αυτή τη διαδικασία, όμως, εγώ αντιμετώπισα και άλλες δυσκολίες. Πολλές από αυτές μπορεί να ακούγονται μικρές σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί με μια ανακαίνιση κουζίνας, όμως είναι σημαντικές, όταν κανείς προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα κουζίνα ακριβώς όπως την έχει φανταστεί.

Η πορεία αυτή μου χάρισε πολύτιμα μαθήματα, τα οποία θα ήθελα να γνώριζα πριν ξεκινήσω την ανακαίνιση, ώστε να είμαι προετοιμασμένη. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μοιράζομαι, για να τα ξέρετε, πριν χρειαστεί να τα μάθετε στην πράξη the hard way.

Ένα και μοναδικό στυλ

κουζίνα minimal

Ένα μεγάλο λάθος που έκανα είναι ότι δεν αποφάσισα από νωρίς τι στυλ ήθελα για την κουζίνα μου. Ο πειραματισμός μπορεί σε πρώτη φάση να φαίνεται καλός, καθώς μας επιτρέπει να βρούμε το στυλ που μας εκφράζει απόλυτα, όμως από την άλλη κοστίζει χρόνο και χρήμα. Ειδικά αν δεν υπάρχει ένας επαγγελματίας διακοσμητής, όπως στην περίπτωσή μου, τότε ο κίνδυνος να καταλήξει η κουζίνα με ένα υπερβολικό και αταίριαστο design λόγω των πολλών ετερόκλητων στοιχείων είναι δυστυχώς πολύ μεγάλος.

Τα πλακάκια δεν είναι ποτέ ίδια

Στους καταλόγους, είτε είναι εκτυπωμένοι είτε προσφέρονται ηλεκτρονικά, το χρώμα και το σχέδιο των πλακιδίων για το δάπεδο και τους τοίχους μπορεί να φαίνεται αρκετά διαφορετικό σε σχέση με αυτό που θα παραλάβετε. Όταν μου συνέβη δεν ήξερα τι να κάνω, καθώς δεν υπήρχε απόλυτη ομοιομορφία και ορισμένα πλακάκια φαίνονταν άσχημα. Η λύση σε αυτό είναι εύκολη. Να μπουν αυτά τα πλακάκια σε σημεία που δεν φαίνονται, όπως κάτω από το φούρνο και το ψυγείο.

Σκεφθείτε την πρακτική πλευρά του καθαρίσματος

αξεσουάρ κουζίνας

Πριν την ανακαίνιση της κουζίνας μου, είχα διαβάσει διεξοδικά τις τάσεις του σύγχρονου design και αποφάσισα να βάλω ανοιχτά ράφια αντί για κλειστά ντουλάπια. Είναι μια επιλογή που μετανιώνω, παρόλο που έχει οπωσδήποτε πολύ υψηλή αισθητική. Ο λόγος είναι ότι δεν σκέφτηκα το πρακτικό κομμάτι, το ότι δηλαδή τα ανοιχτά ράφια δεν προστατεύουν τα πιάτα από τη σκόνη και τη βρομιά. Καλό είναι για κάθε επιλογή που κάνετε να σκέφτεστε πόσο εύκολο θα είναι να την καθαρίσετε μετά.

Η έλλειψη κουζίνας είναι πρόβλημα

Αν μένετε μέσα στο σπίτι, όσο κάνετε την ανακαίνιση της κουζίνας, τότε πρακτικά δεν θα έχετε κουζίνα. Αυτό μπορεί να σας ακούγεται κάτι μακρινό τώρα, όμως στην πραγματικότητα είναι αρκετά προβληματικό. Εγώ, για παράδειγμα, δεν άντεχα ότι το πρωί που σηκωνόμουν δεν μπορούσα να φτιάξω καφέ. Ο καλός προγραμματισμός βοηθάει. Μια λύση είναι να έχετε κρατήσει κάποια απαραίτητα, όπως την καφετιέρα και ένα φούρνο μικροκυμάτων, στο σαλόνι ή κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού.