Ο χρυσός είναι το πιο αθάνατο μέταλλο για τα κοσμήματα και έχει υμνηθεί όσο τίποτα άλλο. Η λάμψη του, η φινέτσα του σε συνδυασμό με την πολυτέλεια και την αριστοκρατικότητά του τον κάνουν να μεταμορφώνει κάθε σχέδιο και να του δίνει με το μαγικό του άγγιγμα μια νέα πνοή. Τα χρυσά δαχτυλίδια είναι το όνειρο κάθε γυναίκας και ταιριάζουν ιδιαίτερα στις μελαχρινές και γενικά σε όσες γυναίκες έχουν θερμό τόνο δέρματος. Πρόκειται για ένα πολύτιμο κόσμημα, το οποίο κάθε γυναίκα θέλει να διατηρεί αναλλοίωτο όσες φορές και αν το φορέσει, όσα χρόνια και αν περάσουν. Γενικά, ο χρυσός είναι ένα μέταλλο που αντέχει στο πέρασμα του χρόνου, όμως για να δείχνει πάντα σαν καινούριος, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.
Συχνό καθάρισμα
Γενικά, ο χρυσός είναι από τα πιο μαλακά μέταλλα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να γρατζουνιστεί. Έτσι, είναι βασικό να καθαρίζετε τα χρυσά σας δαχτυλίδια συχνά. Κάθε φορά που τα βγάζετε από τα δάχτυλά σας, καλό είναι να τα σκουπίζετε με ένα καθαρό και μαλακό πανί, για να απομακρύνετε την κοπτική σκόνη. Εκτός, όμως, από αυτή την απλή κίνηση, καλό είναι να πλένετε και με νερό τακτικά τα δαχτυλίδια σας. Για να το κάνετε με ασφάλεια, χρειάζεστε λίγο χλιαρό νερό και ήπιο σαπούνι χεριών. Αν τα δαχτυλίδια είναι σκέτα, μπορείτε να τα βυθίσετε για αρκετή ώρα στο νερό. Αν, από την άλλη, έχουν κάποιον πολύτιμο ή ημιπολύτιμο λίθο, τότε πρέπει να τα βγάλετε μετά από μερικά λεπτά από το νερό, για να μη θαμπώσει η πέτρα.
Προσοχή στη χρήση τους
Δυστυχώς, δεν είναι δύσκολο να χαραχτεί ο χρυσός, οπότε πρέπει να προσέχετε πότε φοράτε τα δαχτυλίδια σας. Μην τα φοράτε σε έντονες εργασίες, στις οποίες μπορεί το δαχτυλίδι να χτυπήσει σε κάποια επιφάνεια, ενώ καλό είναι να αποφεύγετε να φοράτε χρυσά δαχτυλίδια σε γειτονικά δάχτυλα, αφού μπορεί να χτυπήσουν το ένα πάνω στο άλλο.
Αποθήκευση
Το γεγονός ότι πάντα στα κοσμηματοπωλεία δίνουν τα χρυσά κοσμήματα σε ειδικό κουτάκι δεν είναι τυχαίο. Κρατήστε κάθε δαχτυλίδι εκεί, ώστε να μην υποστεί καμία ζημιά από την επαφή του με τα άλλα κοσμήματα. Αν δεν θέλετε να έχετε πολλά κουτάκια, υπάρχουν και κοσμηματοθήκες που διαθέτουν θήκες με το ειδικό μαξιλαράκι, για να προστατεύει τα δαχτυλίδια.
Επαφή με υγρά
Ο χρυσός μπορεί να αποχρωματιστεί πολύ εύκολα και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, όταν το δαχτυλίδι έρχεται σε επαφή με διάφορα υγρά. Σίγουρα, δεν πρέπει να φοράτε τα χρυσά σας δαχτυλίδια, όταν κάνετε οικιακές εργασίες, αφού τα χημικά καθαριστικά είναι ό,τι χειρότερο για την επιφάνεια του χρυσού. Επίσης, ούτε στην πισίνα πρέπει να φοράτε τα χρυσά κοσμήματα, γιατί το χλώριο θα τα αποχρωματίσει, ενώ και στη θάλασσα καλό είναι να τα βγάζετε, πριν μπείτε.