διαφανεις ναρθηκες αορατα σιδερακια

Πώς θα κάνω ορθοδοντική θεραπεία χωρίς τα αντιαισθητικά σιδεράκια;

Όσοι ήταν τυχεροί και οι γονείς τους επέμεναν όταν ήταν μικροί να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, έχουν ξενοιάσει και έχουν σήμερα ένα υπέροχο χαμόγελο αλλά πάνω από όλα μία υγιή στοματική κοιλότητα. Μπορεί στην εφηβεία τους να πέρασαν λίγο άσχημα, επειδή δεν άντεχαν τα σιδεράκια στο στόμα τους, όμως τότε όλοι οι συνομήλικοί τους περνούσαν το ίδιο βάσανο και κανείς δεν ξεχώριζε. Όσοι δεν έχουν κάνει ορθοδοντική θεραπεία ως παιδιά, θα πρέπει να κάνουν ως ενήλικες, αν θέλουν να έχουν ορθή σύγκλειση και να μην ταλαιπωρούνται συνεχώς από προβλήματα οδοντικής και περιοδοντικής φύσεως. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι κανένας ενήλικας δεν είναι πρόθυμος να βάλει σιδεράκια και να πηγαίνει στη δουλειά του με το ίδιο συναίσθημα που έχουν όλοι στην εφηβεία τους όταν πηγαίνουν σχολείο και αποφεύγουν να χαμογελάσουν. Υπάρχει λύση σε αυτό το δίλημμα; Βεβαίως! Η σύγχρονη ορθοδοντική επιστήμη έχει εφεύρει μια σειρά από μηχανισμούς, οι οποίοι επιτρέπουν και στους ενήλικες να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία διακριτικά και χωρίς να καταστρέψουν την εικόνα και την καθημερινότητά τους.

 

Διάφανα ή αόρατα σιδεράκια

αορατα σιδεράκια orthomiras

Τα διάφανα ή αλλιώς αόρατα σιδεράκια είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος αόρατης ορθοδοντικής για ενήλικες, αφού τα διάφανα σιδεράκια κατασκευάζονται από ειδικό υλικό, πλαστικό ή κεραμικό, που τα κάνει να μη φαίνονται. Τα διάφανα σιδεράκια είναι σχεδόν αόρατα πάνω στα δόντια, επειδή το χρώμα τους μοιάζει με αυτό της αδαμαντίνης των δοντιών και δεν αλλοιώνεται ακόμα και στα άτομα που καπνίζουν. Έτσι, το χαμόγελό σας, όσο καιρό προετοιμάζεται για να γίνει ακόμα καλύτερο, δεν θα αλλάξει δραματικά εμφάνιση και εσείς θα μπορέσετε να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάνατε και πριν βάλετε τα αόρατα σιδεράκια.

 

Διαφανείς νάρθηκες

διαφανεις ναρθηκες αορατα σιδερακια

Αν δεν θέλετε να τοποθετήσετε ακίνητους μηχανισμούς είτε για αισθητικούς είτε για χρηστικούς λόγους, η άλλη επιλογή που έχετε είναι οι διαφανείς νάρθηκες, τους οποίους μπορείτε να φοράτε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα και να τους αφαιρείτε, όποτε το επιθυμείτε. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει καλή στοματική υγιεινή, αφού ο μηχανισμός αφαιρείται και δε μένει μέσα στο στόμα αποτελώντας εστία μικροβίων. Το μειονέκτημά της είναι όμως ότι είναι κατάλληλη μόνο για συγκεκριμένα, ήσσονος σημασίας ορθοδοντικά προβλήματα, ενώ ακόμα και αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πιο ελεγχόμενα και ολοκληρωμένα με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς, όπως τα αόρατα σιδεράκια.

 

Γλωσσικά σιδεράκια

γλωσσικά σιδεράκια

Μία τρίτη λύση, αν θέλετε ακίνητο ορθοδοντικό μηχανισμό, ο οποίος δεν θα φαίνεται καθόλου, είναι τα γλωσσικά σιδεράκια. Οι γλωσσικοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών προσφέροντας έτσι άριστη αισθητική και τα ίδια αποτελέσματα με τα σιδεράκια που τοποθετούνται στην εξωτερική πλευρά των δοντιών. Τα μειονεκτήματά τους, όμως, είναι το υψηλό κόστος αλλά και η ενόχληση πολλών ασθενών από τα σιδεράκια πάνω στη γλώσσα τους. Η ενόχληση αυτή αφορά τις λειτουργίες της ομιλίας και της μάσησης, όμως διαφέρει σε ένταση από ασθενή σε ασθενή. Για άλλους είναι μη ανεκτή, ενώ μερικοί σαφώς την προτιμούν σε σχέση με τα εξωτερικά σιδεράκια που τα κρίνουν ως αντιαισθητικά.

 

Πηγή: Ορθοδοντικός Δημήτρης Μοίρας