Πώς θα απαλλαγείτε από τους δύσκολους λεκέδες στα χαλιά και τις μοκέτες σας

Ένας δύσκολος λεκές πάνω στο χαλί μας πανικοβάλλει πάντα, είτε πρόκειται για κάποιο ακριβό, χειροποίητο κομμάτι ή απλά το αγαπημένο μας χαλί που το έχουμε συνηθίσει μέσα στο σπίτι μας και το αγαπάμε. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν αν έπεσε στο χαλί μας κάποιο υλικό που το λέκιασε; Μπορούμε να ελπίζουμε πως το χαλί ή η μοκέτα μας θα επιστρέψει στην προηγούμενη, καθαρή κατάσταση ή πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε για μια νέα αγορά;

Η προφανής λύση είναι να επικοινωνήσουμε με κάποιο ταπητοκαθαριστήριο και είτε να πάμε το χαλί μας εκεί είτε να κανονίσουμε για τον επί τόπου καθαρισμό του στο σπίτι από τους ειδικούς. Στην περίπτωση όμως που δεν θέλουμε να επιλέξουμε αυτή τη λύση είτε λόγω κόστους είτε γιατί απλά θέλουμε να ξεμπερδεύουμε μόνοι μας γρήγορα, υπάρχουν και άλλες λύσεις που μπορούν να σώσουν το χαλί μας, μέχρι να αποφασίσουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί μαζί του.

Τα καλά νέα είναι πως τα υλικά που χρειάζονται για το καθάρισμα του χαλιού δεν είναι τα εξειδικευμένα καθαριστικά προϊόντα των ταπητοκαθαριστηρίων αλλά απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, μη τοξικά, φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και συγχρόνως αποτελεσματικά. Μπορεί με αυτά να χρειαστούμε φυσικά παραπάνω χρόνο και κόπο σε σχέση με τα επαγγελματικά καθαριστικά, μπορούμε όμως ταυτόχρονα να είμαστε σίγουροι πως η υγεία μας και το πορτοφόλι μας δεν θα υποστούν βλαβερές συνέπειες.

Ένα βασικό συστατικό για τον καθαρισμό των χαλιών είναι το λευκό ξύδι, του οποίου ένα μέρος διαλύεται σε τρία μέρη νερού. Το ξύδι έχει απολυμαντικές ιδιότητες και μπορεί να δώσει λάμψη στα χαλιά και τις μοκέτες σας. Αν όμως το χαλί σας είναι πολύ βρόμικο, προτιμήστε αμμωνία και διαλύστε ένα κουταλάκι της σούπας σε ένα τέταρτο του λίτρου νερό, ενώ αν προτιμάτε στεγνό καθάρισμα, απλώστε άργιλο πάνω στο χαλί σας και απομακρύνετε την περίσσια ποσότητα με την ηλεκτρική σκούπα μία ώρα μετά.

Για τις κολλημένες τσίχλες τοποθετούμε ένα παγάκι πάνω τους έτσι ώστε να παγώσουν και στη συνέχεια τις απομακρύνουμε προσεκτικά από το χαλί. Τα υπολείμματα μπορούν να αφαιρεθούν με οινόπνευμα. Για τους λεκέδες από φρούτα είναι απαραίτητο αρχικά να απορροφήσουμε με ένα χαρτί κουζίνας όλη την επιπλέον ποσότητα κι έπειτα να πλύνουμε τοπικά με διάλυμα που αποτελείται από δύο φλιτζάνια νερό, μία κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι και μία κουταλιά απορρυπαντικό ρούχων. Για τους λεκέδες από γράσο ή λάδι πρέπει να ψεκάσουμε αρχικά με καλαμποκάλευρο, το οποίο θα αφήσουμε στο σημείο για αρκετές ώρες. Αντί αυτού ή αν το εφαρμόσουμε αλλά και πάλι έχουν μείνει ίχνη, αποτελεσματική είναι και η κρέμα ξυρίσματος, την οποία πρέπει να αφήσουμε να στεγνώσει και ύστερα να την τρίψουμε με ένα μαλακό, υγρό πανί. Για τους λεκέδες από καφέ, τσάι ή κόκκινο κρασί σκουπίστε με ένα πανί βουτηγμένο σε μαγειρική σόδα.

Σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα στην τελευταία, όπου τα υγρά αυτά περιέχουν χρωστικές ουσίες, είναι απαραίτητο να δράσετε γρήγορα, πριν ο λεκές στεγνώσει και απορροφηθεί πλήρως από το ύφασμα, διότι μόνο τότε υπάρχει πιθανότητα να μπορέσει να καθαριστεί.