πατατακια

Πως φτιάχνονται τα πατατάκια;

Τα πατατάκια είναι το σνακ με τους περισσότερους φίλους στον κόσμο. Συνοδεύουν μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες.
Παιδικά πάρτυ, (Δείτε αρκετές ιδέες για παιδικά πάρτυ), έξοδο στο σινεμά ή μια βραδιά με κουβέντα και ποτό σε κάποιο φιλικό σπίτι. Σίγουρα δεν είναι ότι πιο υγιεινό μπορεί να φάει κανείς αλλά επίσης σίγουρο είναι πως πολλοί λίγοι από εμάς μπορούν να αντισταθούν αφού ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος από το άνοιγμα της συσκευασίας. Με ποιες προδιαγραφές φτιάχνονται; Ποια στάδια πρέπει να περάσουν μέχρι να καταλήξουν στο μηχάνημα συσκευασίας κι έπειτα στο ράφι του σούπερ μάρκετ;

Τόνοι πατάτες

Οι εταιρίες παρασκευής chips δεσμεύουν το προϊόν από χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας πατάτας. Επιλέγουν συγκεκριμένο μέγεθος πατάτας, γεγονός που βοηθά σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Μόλις οι πατάτες φτάσουν στο εργοστάσιο ανατρέπονται ολόκληρες με την φλούδα σε βραστό νερό για λίγα μόλις δευτερόλεπτα για να πάρουν μια γρήγορη βράση και να μαλακώσουν. Έπειτα περνούν από ένα ειδικό μηχάνημα για ακριβή αποφλοίωση του καρπού. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα καθαρίζονται εκατοντάδες πατάτες και οδηγούνται μέσω ενός διαλογέα για πλύσιμο.

παραγωγη τσιπς

Κόψιμο και τηγάνισμα

Όχι, δεν είναι όπως στον στρατό. Οι πατάτες ανεβαίνουν με την βοήθεια πύργων ψηλά και λεπτοκόβονται μαζικά από ειδικά μηχανήματα. Κατόπιν, πέφτουν από ύψος σε καυτό λάδι κατά χιλιάδες όπου αφήνονται να τηγανιστούν για μερικά λεπτά. Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, ειδικοί αναδευτήρες που μοιάζουν με χτένες αναλαμβάνουν να τα γυρίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για να τηγανιστούν ομοιόμορφα μέσα σε μια ”θάλασσα” από λάδι.

Εν συνεχεία σπρώχνονται κατά χιλιάδες σε ειδικού διαδρόμους-τράπεζες όπου ειδικά μηχανήματα αέρα αφαιρούν το περιττό λάδι από τα πατατάκια και ταυτόχρονα να κρυώνουν.

Το επόμενο στάδιο της παραγωγής περιλαμβάνει την απόδοση της γεύσης. Τα chips συνωστίζονται σε μεγάλους διαδρόμους και περνούν κάτω από αλατιέρες για να αλατιστούν. Οι εταιρίες που προσφέρουν πατατάκια και με άλλες γεύσεις πέρα από το αλάτι εισάγουν στην διαδικασία παραγωγής τους κι άλλο ένα στάδιο. Εκεί τα πατατάκια θα πάρουν σε μορφή πασπαλίσματος με σκόνη την προκαθορισμένη τους γεύση, ρίγανη, πάπρικα, κρεμμύδι κι ότι άλλο.

μηχανημα συσκευασιας τσιπς

Ο ρόλος των μηχανημάτων συσκευασίας

Πολύ σημαντικό ρόλο για την ποιότητα του προϊόντος που εν τέλει φτάνει στους καταναλωτές παίζουν τα μηχανήματα συσκευασίας. Είναι ένας συνδυασμός μηχανημάτων. Στο πρώτο στάδιο αναλαμβάνουν δράση οι ζυγιστικές μηχανές συσκευασίας που ζυγίζουν και απομονώνουν τα πατατάκια που αντιστοιχούν σε κάθε συσκευασία. Έπειτα πέφτουν από ειδικά κατασκευασμένες χοάνες στην συσκευασία φιλμ που θα τα φιλοξενήσει. Μηχανήματα συσκευασίας θα φροντίσουν στο αεροστεγές κλείσιμο του φιλμ καθώς επίσης και στην επικόλληση ετικέτας με όλα τα συστατικά παραγωγής, τις πρώτες ύλες, την ημερομηνία λήξης. Η αυτοματοποίηση της παραγωγής παίζει καθοριστικό ρόλο ρόλο τόσο στα υγειονομικά standarts αφού όσο λιγότερο παρεμβάλλεται ο ανθρώπινος παράγοντας τόσο μειώνεται η πιθανότητα επιμόλυνσης ή ανθρώπινου λάθους.