εργασία με καάθοφόρο όχημα

Πού χρησιμοποιούνται τα καλαθοφόρα και ποια τα ασύγκριτα πλεονεκτήματά τους

Οι εργασίες σε μεγάλο ύψος είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα σε πολλές περιπτώσεις, αφού είναι δύσκολα εφαρμόσιμες με αρκετούς κινδύνους για όσους τις εκτελούν. Η χρήση σκάλας ή σκαλωσιάς έχει αποδειχτεί πολλές φορές ανεπαρκής τόσο σε επίπεδο αποτελεσματικότητας όσο και προστασίας του εργαζόμενου. Τα προβλήματα αυτά έρχονται να λύσουν τα καλαθοφόρα μηχανήματα, τα οποία βρίσκουν πολλές εφαρμογές και έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα που τα καθιστούν την πιο αποδοτική επιλογή για τέτοιου είδους εργασίες.

Ας δούμε παρακάτω πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται και τι προσφέρουν.

Εφαρμογές καλαθοφόρων γερανώνκαλαθι καλαθοφορου οχηματος

Οι καλαθοφόροι γερανοί είναι μηχανήματα, τα οποία σηκώνουν ένα ειδικά προσαρμοσμένο κουβούκλιο, μέσα στο οποίο βρίσκεται ένας άνθρωπος. Η διαφορά τους δηλαδή με τους κλασικούς γερανούς είναι ότι δεν σηκώνουν κάποιο φορτίο, αλλά ένα καλάθι, το οποίο έχει διαμορφωθεί καταλλήλως, για να σηκώνει έναν άνθρωπο, ο οποίος εκτελεί κάποια συγκεκριμένη εργασία.

Τα καλαθοφόρα βρίσκουν πολλές εφαρμογές για εργασίες σε ύψος, αφού αποτελούν μια πρακτική λύση για οποιαδήποτε εργασία δε μπορεί να γίνει από κάποιο σταθερό σημείο στο έδαφος ή στο κτίριο. Μερικές από τις εφαρμογές τους είναι για παράδειγμα:

  • Καθαρισμός ψηλών κτιρίων, τοίχων και παραθύρων
  • Επισκευή σε κτίρια, όπως π.χ. βαφή, αντικατάσταση υαλοπινάκων, μπαλκονιών, τεντών κλπ.
  • Τοποθέτηση, επισκευή ή αφαίρεση επιγραφής και αφίσας σε δρόμους και κτίρια
  • Εφαρμογή μόνωσης στους εξωτερικούς τοίχους ψηλών κτιρίων
  • Αλλαγή λαμπτήρων στο φωτισμό δρόμων και γηπέδων
  • Στολισμός κτιρίων και ψηλών δέντρων
  • Κοπή και κλάδεμα ψηλών δέντρων
  • Βιντεοσκόπηση εκδηλώσεων που πρέπει να αποτυπωθούν από ψηλά, όπως αγώνες και συναυλίες.

Πλεονεκτήματα καλαθοφόρων

καλαθοφορο οχημα

Ο λόγος που τα καλαθοφόρα χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως είναι προφανής. Επιτρέπουν να γίνονται εργασίες σε δυσπρόσιτα σημεία και μεγάλα ύψη, οι οποίες διαφορετικά θα απαιτούσαν εκτεταμένο εξοπλισμό. Αντί, δηλαδή, να χρειαστεί ολόκληρη εγκατάσταση σκαλωσιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο έδαφος, προτιμάται ένας καλαθοφόρος γερανός, ο οποίος μπορεί να έχει πρόσβαση σχεδόν παντού χωρίς καμία απαίτηση προετοιμασίας.

Έτσι, οποιαδήποτε εργασία ολοκληρώνεται πολύ πιο γρήγορα και αποδοτικά, πράγμα που έχει και ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα. Το εργατικό κόστος αλλά και το κόστος εγκατάστασης μειώνεται σημαντικά, με συνέπεια η αρχική επένδυση της αγοράς ή της ενοικίασης του γερανού να αποσβήνεται άμεσα και σίγουρα.

Επιπλέον, τα καλαθοφόρα είναι και πολύ πιο ασφαλή. Εφόσον ακολουθούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται για τη μεταφορά και εργασία ανθρώπων σε γερανούς, τότε ο εργαζόμενος είναι πολύ πιο προστατευμένος σε σχέση με την εργασία πάνω σε μια σκαλωσιά και την προσπάθεια πρόσβασης σε επικίνδυνα σημεία. Φυσικά, ο χειριστής του μηχανήματος θα πρέπει να έχει ειδική άδεια, το μηχάνημα να είναι πιστοποιημένο και να τηρούνται ευλαβικά όλα τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των ατόμων που χρησιμοποιούν το καλαθοφόρο.