Σιδεράκια από τον ορθοδοντικό Δημήτρη Μοίρα

Ορθοδοντική: Πότε πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε τον ορθοδοντικό;

Οι περισσότεροι από εμάς φοβόμαστε τον ορθοδοντικό. Σκεφτόμαστε το κόστος, τη διάρκεια, τις συνεχείς επισκέψεις και τον πιθανό πόνο και την ταλαιπωρία της ορθοδοντικής θεραπείας. Είναι, όμως, κάποιες περιπτώσεις που πρέπει να μας θορυβήσουν και να μας κάνουν να επισκεφτούμε τον ορθοδοντικό το συντομότερο δυνατό. Άλλωστε, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και όσο πιο νωρίς κάνουμε αυτή την ίσως για κάποιους άβολη αλλά στην τελική σωτήρια επίσκεψη, τόσο το καλύτερο, το οικονομικότερο και το λιγότερο οδυνηρό.

Στόχος της ορθοδοντικής θεραπείας είναι η καλή σύγκλειση, η ίσια δηλαδή επαφή των δοντιών της μίας γνάθου με τα δόντια της άλλης. Με τη σωστή σύγκλειση λειτουργίες όπως η μάσηση, η ομιλία και η διατήρηση της στοματικής υγιεινής γίνονται παιχνιδάκι. Ωστόσο, μόνοι μας είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε πότε δεν έχουμε σωστή σύγκλειση και αν δεν δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή δεν μας ενημερώσει ο οδοντίατρός μας, τότε δεν θα έχουμε ιδέα τι συμβαίνει στο στόμα μας.

Σιδεράκια από τον ορθοδοντικό Δημήτρη Μοίρα

Ο γενικός κανόνας είναι πως αν ο οδοντίατρός μας μας συστήσει ορθοδοντική θεραπεία, τότε πρέπει να θορυβηθούμε και να επισκεφτούμε άμεσα κάποιον ορθοδοντικό. Εμείς μπορεί να μην το βλέπουμε, αλλά μία λάθος σύγκλειση ίσως δημιουργήσει στο μέλλον σοβαρότερα προβλήματα, για τα οποία τότε θα είναι αργά και λίγα πράγματα, τα οποία δεν θα κοστίζουν υπέρογκα και δεν θα είναι επώδυνα, θα μπορούν να γίνουν. Περιπτώσεις που μπορεί να προβληματίσουν τον οδοντίατρό μας είναι τα συνωστισμένα, αποκλεισμένα ή έκτοπα δόντια, οι γνάθοι που προεξέχουν και οδηγούν σε προγναθισμό ή εισέχουν και προκαλούν οπισθογναθισμό αλλά και η ασυμμετρία προσώπου.

Εκτός, όμως, από τον οδοντίατρό μας, είναι και κάποιες περιπτώσεις, τις οποίες μπορούμε να τις διαπιστώσουμε και μόνοι μας. Αρχικά θα πρέπει να μας προβληματίσουν περιπτώσεις άσχημης αναπνοής, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο οδοντιατρικό πρόβλημα, αλλά και δυσκολία στη μάσηση, στο δάγκωμα ή στην ομιλία. Επίσης, αν υπάρχει αδυναμία να κλείσουν άνετα τα χείλη ή ακούμε ήχους κατά το μάσημα καλό θα ήταν να επισκεφθούμε ορθοδοντικό. Παρατηρητικοί θα πρέπει να είμαστε και με το παιδί μας, για να διαπιστώσουμε μήπως πιπιλάει το δάχτυλο ή έχει χάσει πρόωρα ή καθυστερημένα τα νεογιλά δόντια. Τότε θα πρέπει επίσης να απευθυνθούμε στον ορθοδοντικό, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο πως αυτές οι καταστάσεις θα έχουν οδηγήσει σε κάποιο πρόβλημα, το οποίο όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί τόσο καλύτερη και αποτελεσματικότερη θα είναι η θεραπεία.

Η ορθοδοντική θεραπεία διαρκεί από ένα έως τρία χρόνια κατά μέσο όρο. Αν υπάρχουν σκελετικές ορθοδοντικές ανωμαλίες, της φάσης των ακίνητων ορθοδοντικών μηχανισμών προηγείται η εφαρμογή κινητών μηχανημάτων, όπως του αφαιρούμενου νάρθηκα, για να διορθωθούν πρώτα τα όποια σκελετικά θέματα. Έπειτα, τοποθετούνται τα σιδεράκια, τα οποία δεν προκαλούν κανένα πόνο. Στην περίπτωση της αισθητικής και της ενήλικης ορθοδοντικής επιλέγονται αόρατοι μηχανισμοί όπως τα διάφανα σιδεράκια. Με τα αόρατα σιδεράκια ο ασθενής μπορεί να επιτύχει τα αποτελέσματα της ορθοδοντικής θεραπείας χωρίς να αλλάξει την εμφάνισή του και για αυτό το λόγο η αόρατη ορθοδοντική ονομάζεται και ενήλικη ορθοδοντική, αφού την επιλέγουν συνήθως ενήλικες.

 

Αρθρογράφος Dr. Δημήτριος Αθ. Μοίρας