Ostrianet.gr - Απορρυπαντικά

Οι σημαντικότερες οδηγίες ασφαλείας για τα προϊόντα καθαρισμού

Η χρήση οποιασδήποτε χημικής ουσίας πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας που περιορίζουν τόσο τη συχνότητα όσο και την έκταση τυχόν ατυχημάτων. Τα προϊόντα καθαρισμού αποτελούνται από διάφορες δραστικές χημικές ουσίες. Οι οποίες είναι ελεγμένες και ακολουθούν αυστηρά πρότυπα ώστε να είναι κατάλληλες για επαγγελματική αλλά και ερασιτεχνική χρήση. Το θέμα είναι ότι πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες οδηγίες ασφαλείας που δεν είναι πάντα γνωστές στο μέσο χρήστη. Οι παρακάτω οδηγίες ισχύουν για όλα τα είδη καθαρισμού, αλλά δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα επαγγελματικά απορρυπαντικά αλλά και τα οικιακά τα οποία είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα καθαριστικά προϊόντα.

Χώρος αποθήκευσης απορρυπαντικών

Αρχικά όλα τα προϊόντα καθαρισμού πρέπει να παραμένουν στην αρχική τους συσκευασία και δεν πρέπει να μεταγγίζονται σε δοχεία που δεν είναι κατάλληλα για την ασφαλή αποθήκευσή τους. Τα απορρυπαντικά πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό και δροσερό μέρος. Οι υψηλές αλλά και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο χώρο πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται. Πρέπει να φυλάσσονται σε μέρη μακριά από παιδιά, ακόμα και αν κλείνουν με το ειδικό προστατευτικό καπάκι. Τα επαγγελματικά απορρυπαντικά αλλά και τα οικιακά και τα λοιπά είδη καθαρισμού δεν πρέπει να φυλάσσονται στον ίδιο χώρο με τρόφιμα.

Ostrianet.gr - Απορρυπαντικά Αποθήκευση
Οδηγίες προστασίας χρήστη

Πριν από τη χρήση οποιουδήποτε απορρυπαντικού θα πρέπει ο χρήστης να έχει διαβάσει την ετικέτα ώστε να γνωρίζει με ακρίβεια την ταξινόμησή του. Το αν αυτό είναι ερεθιστικό για τα μάτια και το δέρμα, διαβρωτικό, εύφλεκτο ή τοξικό βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν για την ασφαλή χρήση του. Το απορρυπαντικό πρέπει να προστίθεται στο νερό και όχι το αντίστροφο. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος μικρή ποσότητα απορρυπαντικού να εκτοξευθεί και να έρθει σε επαφή με τον χρήστη.

Όταν χρησιμοποιούνται τοξικά καθαριστικά, ο χρήστης πρέπει να φοράει τα είδη προστασίας. Για παράδειγμα τα προστατευτικά γυαλιά και τα γάντια. Αν υπάρχει κάποιο τραύμα στο σώμα του χρήστη, με το οποίο ενδέχεται να έρθει σε επαφή το καθαριστικό τότε το τραύμα θα πρέπει να καλύπτεται με επίδεσμο πριν από οποιαδήποτε εργασία. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού είναι πολύ επικίνδυνο ο χρήστης να πίνει, να καπνίζει ή να τρώει.

Ostrianet.gr - Καθαρισμός Δαπέδου

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα καθαριστικά να αναμειγνύονται μεταξύ τους. Πέρα από την πιθανότητα να αλληλοεξουδετερωθεί η δράση τους, υπάρχει περίπτωση να προκληθεί κάποια επικίνδυνη χημική αντίδραση. Αν κατά τη χρήση κάποιου καθαριστικού προκληθούν αναθυμιάσεις, θα πρέπει ο χρήστης να απομακρυνθεί αμέσως από το χώρο. Η εισπνοή των αναθυμιάσεων και η επαφή τους με τα μάτια ενδέχεται να είναι πολύ επικίνδυνη.

Το δάπεδο, προτού καθαριστεί, είναι ασφαλέστερο να είναι στεγνό, ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος γλιστρήματος. Μετά τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος καθαρισμού είναι απαραίτητο να αερίζεται καλά ο χώρος. Δεν πρέπει να εισπνέονται οι αναθυμιάσεις από μικρά παιδιά και από όσους πάσχουν από αλλεργίες.