Μοντέρνες κουζίνες: Ο απόλυτος οδηγός για να τις φτιάξετε με στυλ

Η διακόσμηση της κουζίνας είναι αρκετά πιο πολύπλοκη από τη διακόσμηση των άλλων δωματίων και αυτό επειδή είναι ένας πολυχρηστικός χώρος που κινείται στα όρια του σαλονιού αλλά χρησιμεύει και για πιο βαριές δουλειές, όπως το μαγείρεμα. Επιπλέον, είναι το δωμάτιο του σπιτιού, όπου περνάμε πολλές ώρες με την οικογένειά μας, και επομένως καθορίζει την καθημερινότητά μας τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά.

Έτσι, για να δώσετε μια ξεχωριστή νότα στην κουζίνα σας και να την κάνετε να δείχνει μοντέρνα, πρέπει να βάλετε τη φαντασία σας να ταξιδέψει και να αξιοποιήσετε το γούστο σας σε πολλά επίπεδα. Για να το πετύχετε αυτό, σαφώς θα ξεκινήσετε από τα έπιπλα κουζίνας, τα οποία πρέπει να είναι ποιοτικά και να ταιριάζουν με το στυλ όλου του σπιτιού. Από εκεί και πέρα, όμως, πέρα από τη μάρκα και το σχέδιο των επίπλων, καλό είναι να προσέξετε και άλλα στοιχεία, όπως τα χρώματα, τη διαρρύθμιση και τη γενικότερη διακόσμηση.

Συγκεντρώσαμε παρακάτω τις βασικότερες συμβουλές, για να διαμορφώσετε μία από τις ομορφότερες και πιο άνετες μοντέρνες κουζίνες που έχετε δει ποτέ!

Επιλογή χρωμάτων

επιλογη χρωματων στα επιπλα κουζινας

Η εποχή που τα χρώματα στις κουζίνες ήταν μόνο τα κλασικά και ουδέτερα, όπως το μπεζ και το καφέ, έχει πλέον παρέλθει. Σε μια μοντέρνα κουζίνα, το trend πλέον εδώ και καιρό είναι να εντάσσουμε έντονα και ζωηρά χρώματα με διάφορους τρόπους.

Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε το παστέλ πράσινο ή γαλάζιο σε μια μεγάλη επιφάνεια, καθώς είναι ανοιχτά χρώματα, όπως για παράδειγμα στα ντουλάπια ή σε έναν από τους τοίχους. Από την άλλη, πιο σκούρα και πολύ ξεχωριστά χρώματα, όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το μωβ, μπορούν να στολίσουν την κουζίνα σε μικρές επιφάνειες, όπως ένα ντουλάπι, το τραπέζι ή κάποια ηλεκτρική συσκευή.

Από εκεί και πέρα, οι απροσδόκητοι συνδυασμοί που έχουμε συνηθίσει από τις ιταλικές κουζίνες, όπως το μπλε με το κίτρινο, το κόκκινο με το ανοιχτό ζεστό καφέ και το πορτοκαλί με το γκρι, είναι ρηξικέλευθες ιδέες που κάνουν τη διαφορά.

Τα έπιπλα στις εντοιχισμένες κουζίνες μπορούν να είναι σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς, όμως μπορείτε να επιλέξετε για τα έπιπλα πιο ήπιες αποχρώσεις και να τολμήσετε να εισάγετε πιο πρωτότυπα χρώματα σε άλλα στοιχεία της κουζίνας, όπως τα πλακάκια και τα υφάσματα. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.

Industrial design

Industrial design επιπλα κουζινας

Το industrial design είναι μεγάλο trend και στις κουζίνες και μας δίνει λύσεις που αφενός είναι εύκολες και αφετέρου δεν απαιτούν μια περιουσία, για να υλοποιηθούν. Η τσιμεντοκονία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα μια τέτοιας εφαρμογής, ώστε να δημιουργεί ένα ξεχωριστό δάπεδο για μια μοντέρνα κουζίνα που βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά σας προτείνουμε να διαλέξετε μια πιο μαλακή επιφάνεια, ώστε να έχει λίγους κραδασμούς αλλά και να είναι πιο ευχάριστη στην όψη. Η τσιμεντοκονία μπορεί να μπει και στον νεροχύτη ως μια ξεχωριστή λεπτομέρεια πέρα από τα τετριμμένα.

Από εκεί και πέρα, ένα βασικό υλικό για να υλοποιήσετε το industrial design, είναι ο μπρούντζος. Ο μπρούτζος έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του δυναμικά εδώ και λίγα χρόνια στις μοντέρνες κουζίνες που ούτως ή άλλως χρησιμοποιούν πολύ το μέταλλο. Η χρήση του μαζί με μαύρο μέταλλο φέρνει έναν πιο δραματικό τόνο στην κουζίνα, κάτι που θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο που τη βλέπατε μέχρι τώρα.

Boho λεπτομέρειες

χαλια κουζινας

Το boho κυριαρχεί εδώ και αρκετά χρόνια και θα συνεχίσει να κάνει αυτό που δεν μπορεί να κάνει μια ακραιφνής μοντέρνα διακόσμηση: να δίνει ζεστασιά και θαλπωρή στον χώρο. Πράγματι, οι απόλυτα minimal και μοντέρνες κουζίνες κινδυνεύουν να μοιάζουν ψυχρές, αν δεν ενσωματωθούν και κάποιες πιο οικείες λεπτομέρειες.

Ποιες είναι αυτές οι λεπτομέρειες; Χαλιά κουζίνας, φυτά και υφάσματα, όπως κουρτίνες και τραπεζομάντηλα, μπορούν να σας βοηθήσουν. Χαρακτηριστικά της boho διακόσμησης είναι τα χρώματα της φύσης, όπως το καφέ, το απαλό ροζ και το πράσινο. Μη φοβηθείτε να παίξετε και με διάφορα χρώματα για ένα πολύχρωμο αποτέλεσμα.

Νησίδα στη μέση

επιπλα κουζινας νησιδα

Δε νοείται μοντέρνα κουζίνα του σήμερα χωρίς νησίδα στη μέση. Πέρα από τα εντοιχισμένα έπιπλα κουζίνας, η νησίδα είναι αυτή που οριοθετεί το χώρο προσδίδοντάς του πολλαπλές λειτουργίες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πάγκος εργασίας, τραπεζαρία πρωινού με σκαμπό γύρω της ή αποθηκευτικός χώρος τροφίμων.

Φυσικά, η νησίδα στη μέση προϋποθέτει μεγάλο εμβαδόν κουζίνας και διαρρύθμιση, στην οποία η νησίδα είναι στη μέση και τα ντουλάπια περιμετρικά της. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω έλλειψης τετραγωνικών, τότε μπορεί να δημιουργηθεί μια γωνιακή διάταξη, όπου η νησίδα λαμβάνει ουσιαστικά τη θέση του πάγκου.

Φωτισμός

φωτιστικα οροφης

Ο φωτισμός παίζει τεράστιο ρόλο στη συνολική ατμόσφαιρα κάθε χώρου, όμως στην κουζίνα τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Και αυτό επειδή ο φωτισμός πρέπει να δημιουργεί τόσο τη ζεστασιά στην ατμόσφαιρα όσο και τη χρηστικότητα για την προετοιμασία του φαγητού.

Επομένως, απαιτείται ένα φωτιστικό οροφής για έντονο φωτισμό, ενώ χρήσιμος είναι και ο κρυφός φωτισμός στα πάνω ντουλάπια. Αυτός όχι μόνο δίνει το απαραίτητο φως σε σημεία που τα φωτιστικά οροφής δεν μπορούν να φτάσουν, αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει αυτό που μοιάζει αδύνατο εκ πρώτης όψεως στις κουζίνες: να επιτύχει τον συνδυασμό έντονου φωτισμού με τη θαλπωρή.

Στις μοντέρνες κουζίνες, τα φωτιστικά μπορούν να τραβήξουν την προσοχή με το σχέδιό τους, οπότε προτείνουμε να μην τα αντιμετωπίσετε απλά ως μια αναγκαία προσθήκη. Λιτά φωτιστικά με φουτουριστικά στοιχεία σε μέταλλο και γυαλί αποτελούν εξαιρετικά διακοσμητικά στοιχεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην κουζίνα.

Bonus tip: Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνονται λαμβάνοντας υπόψη και τη διακόσμηση του σαλονιού, ιδιαίτερα όταν αυτό είναι ενιαίο με την κουζίνα.