Μικρή κουζίνα: πώς θα την κάνετε όμορφη και λειτουργική

Η κουζίνα μοιάζει κάποιες φορές ένα παραμελημένο δωμάτιο, αφού η περισσότερη σημασία δίνεται στα σαλόνια και την τραπεζαρία, όπου εκεί αγοράζονται ακριβά έπιπλα σαλονιού και γίνεται προσπάθεια για κομψή διακόσμηση που αποτυπώνει την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη. Ωστόσο, η κουζίνα αποτελεί έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, αφού εκεί μαγειρεύουμε και τρώμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους περνώντας ίσως και περισσότερο χρόνο από ό,τι στο σαλόνι. Συχνά, όμως, επειδή ακριβώς τα σπίτια είναι διαμορφωμένα γύρω από το σαλόνι, στην κουζίνα, όπως και στις κρεβατοκάμαρες, καταλείπεται μικρός χώρος που δεν βοηθάει κανέναν. Με τις παρακάτω συμβουλές, όμως, θα μπορέσετε να μετατρέψετε τη μικροσκοπική σας κουζίνα σε ένα όμορφο και λειτουργικό δωμάτιο που θα σας προκαλεί να περάσετε σε αυτό δημιουργικό χρόνο νιώθοντας άνετα.

 

Άπλετος φωτισμός

Τοποθετήστε στην κουζίνα σας ενδιαφέρουσες και διαφορών φωτισμών λάμπες. Με πρωτότυπα σχέδια και διάφορα χρώματα θα δώσετε μια άλλη όψη στο χώρο, ενώ θα τον κάνετε και πιο φωτεινό, κάτι που είναι βασικό, αν θέλετε αυτός να δείχνει μεγαλύτερος. Ακριβώς όπως στα σαλόνια και τις κρεβατοκάμαρες, πρέπει να υπάρχουν πολλές επιλογές φωτισμού ανάλογα με την εργασία που θέλετε να κάνετε.

μικρη κουζινα

Ενδιαφέροντες τοίχοι

Τη διαφορά σε ένα δωμάτιο δεν την κάνουν μόνο τα έπιπλα. Μην αφήνετε τους τοίχους γυμνούς, γιατί ο χώρος δείχνει ψυχρός και όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, μικρότερος. Ένας πίνακας ανακοινώσεων ή ακόμα και ένας μαυροπίνακας, στον οποίο μπορείτε να γράφετε συνταγές, ένα ευφάνταστο χρώμα στον τοίχο, μια ταπετσαρία σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή ακόμα και αυτοκόλλητα τοίχου θα αναδείξουν μια όμορφη χρωματική παλέτα που θα κάνει την κουζίνα σας πιο εκλεπτυσμένη. Παράλληλα, η κουζίνα θα δείχνει και μεγαλύτερη, αφού οι τοίχοι γύρω της θα την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα στο μάτι.

αυτοκόλλητα τοιχου

Ανοιχτά χρώματα

Γεμίστε με χρώμα την κουζίνα σας. Εκτός από χρωματιστούς τοίχους μπορείτε να έχετε και χρωματιστά ντουλάπια, μαξιλάρια στις καρέκλες και πετσέτες στο τραπέζι ή στους γάντζους. Είναι σημαντικό τα χρώματα που θα επιλέξετε να είναι σε ανοιχτές αποχρώσεις, για να μεγαλώνει οπτικά ο χώρος. Εναλλακτικά, μπορεί το κύριο χρώμα να είναι ανοιχτό και να προσθέσετε κάποιες σκούρες πινελιές που θα κάνουν αντίθεση.

κουζινα ανοιχτα χρωματα

Σχολαστική οργάνωση

Μια ακατάστατη κουζίνα δείχνει ακόμα πιο μικρή, όσα υπέροχα έπιπλα, χρώματα και υφάσματα και αν της έχετε βάλει. Για να οργανώσετε την κουζίνα σας, καλό είναι να επενδύσετε σε κουτιά και χώρους αποθήκευσης, όπου θα βάζετε τα διάφορα τρόφιμα και σκεύη μαγειρικής, ώστε να μην είναι αυτά σε ελεύθερη θέα και δημιουργούν την αίσθηση της αταξίας. Αν δεν έχετε πολύ χώρο για ντουλάπες και συρτάρια, μπορείτε να τοποθετήσετε επιτοίχια ράφια και ντουλάπια που θα φτάνουν μέχρι ψηλά, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε τον κάθετο χώρο και να δημιουργήσετε λύσεις αποθήκευσης από το πουθενά.

 

Μην κάνετε την κουζίνα αποθήκη

Μην πέσετε στην παγίδα να βάζετε στην κουζίνα ό,τι σας μοιάζει άχρηστο στο σαλόνι, την τραπεζαρία ή την κρεβατοκάμαρα. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να την κάνετε να μοιάζει άσχημη και ακόμα πιο μικρή. Βάλτε ό,τι δεν χρειάζεστε στην αποθήκη και αφήστε την κουζίνα σας να αναπνεύσει.