σκύλος και γάτα

Αρμονική συμβίωση σκύλου και γάτας: πώς θα την πετύχετε

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων έχουν την εντύπωση ότι ένας σκύλος με μία γάτα δεν μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά. Όμως, αυτό δεν είναι αλήθεια. Αν πρόκειται να έχετε μέσα στο σπίτι σας ένα σκύλο με μια γάτα, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια βήματα που θα βοηθήσουν τα δύο ζωάκια να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και –γιατί όχι;- να γίνουν φίλοι. Τα πάντα είναι θέμα καλής θέλησης. Άλλωστε, σκεφθείτε: αν τα καταφέρετε, θα δώσετε τη δυνατότητα σε άλλο ένα ζωάκι να βρει σπίτι. Αξίζει σίγουρα τον κόπο.

 

Η πρώτη επαφή μεταξύ σκύλου και γάτας

Αν τα δύο ζώα έρθουν σε επαφή όσο είναι μικρά, τα πράγματα θα κυλήσουν πολύ εύκολα. Χωρίς ακόμα να έχει αναπτυχθεί το ένστικτό τους, που υπαγορεύει στο μεν σκύλο να κυνηγάει τις γάτες και στη δε γάτα να φοβάται τους σκύλους, θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι και μπορεί μάλιστα να κοιμούνται αγκαλιά στο ίδιο μαξιλάρι, ώστε να μη χρειαστεί να αγοράσετε από το pet shop δύο κρεβατάκια. Αν, όμως, το ένα ζώο προϋπάρχει στο σπίτι, τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα. Αυτό που έχει σημασία είναι να δώσετε το χρόνο στα δύο σας ζωάκια να γνωριστούν χωρίς να νιώθουν ότι απειλούνται και ότι ο ένας παίρνει το χώρο του άλλου. Το πρώτο διάστημα πρέπει να τα έχετε σε ξεχωριστούς χώρους και να τα αφήσετε να έρθουν σε επαφή μυρίζοντας το ένα το άλλο κάτω από την πόρτα και συνηθίζοντας στην ιδέα ότι έχει έρθει και κάποιος άλλος στο βασίλειό τους.

 

σκύλος και γάτα

 

Καλλιεργήστε συνεργατικό κλίμα

Όπως θα κάνατε και με δύο αδέρφια, το παν είναι να δείξετε στο σκύλο και στη γάτα σας ότι βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Στο pet shop της γειτονιάς σας θα βρείτε διάφορες λιχουδιές, με τις οποίες μπορείτε να επιβραβεύετε τα ζωάκια σας, όταν υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ τους. Φυσικά, όταν επισκεφθείτε το pet shop, μην τσιγκουνευτείτε τις λιχουδιές, αφού δεν πρέπει κανένα ζωάκι να αισθανθεί παραμελημένο ούτε βέβαια να χρειαστεί να παλέψουν για το ποιος θα κερδίσει το μπισκότο. Ένας άλλος τρόπος να τα φέρετε κοντά είναι να αγοράσετε από κάποιο online pet shop έξυπνα διαδραστικά παιχνίδια που θα τα βάλουν στη διαδικασία να παίξουν μεταξύ τους και να διασκεδάσουν.

 

Όσο λείπετε

Ακόμα και αν πιστεύετε ότι ο σκύλος με τη γάτα σας είναι πολύ αγαπημένοι, καλό είναι να τα έχετε σε χωριστά δωμάτια όσο λείπετε, για να αποφευχθούν τραυματισμοί. Τα ζώα έχουν την τάση να παρουσιάζουν ένα καλό πρόσωπο στο αφεντικό τους, όταν όμως μείνουν μόνα ενδέχεται να μη μπορέσουν άλλο να διατηρήσουν το ευγενικό κλίμα. Αν δεν έχετε πολλά δωμάτια στο σπίτι, μπορείτε να περιορίσετε το ένα από τα δύο ζώα σε ειδικό περιφραγμένο χώρο, τον οποίο για να τον φτιάξετε μπορείτε να βρείτε διάφορα σύνεργα στα online pet shop.

 

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να απογοητεύσετε. Το ότι χρειάζεται λίγη προσοχή στο όλο θέμα δεν σημαίνει ότι τα ζωάκια σας δεν αγαπιούνται. Απλώς, η σχέση του σκύλου με τη γάτα θα χαρακτηρίζεται πάντα από έντονα συναισθήματα, τα οποία, όπως και στους ανθρώπους, θα έχουν εξάρσεις αλλά και ήρεμες περιόδους.