Αντιστρέφοντας τη γήρανση γύρω από τα μάτια

Μία από τις πρώτες περιοχές όπου αρχίζουν να γίνονται ορατά τα σημάδια της γήρανσης είναι γύρω από τα μάτια μας. Το ευαίσθητο δέρμα σε αυτήν την περιοχή είναι εξαιρετικά λεπτό και όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος γίνεται όλο και πιο λεπτό. Επίσης, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε αντιαισθητικές αλλαγές στην εμφάνιση που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι μαύροι κύκλοι, οι ζάρες και οι λεγόμενες «σακούλες» κάτω και γύρω από τα μάτια.

giransi_660

Χωρίς να αποτελούν απαραιτήτως ένδειξη υπερβολικής κόπωσης ή κάποιας σοβαρής ασθένειας, οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες σίγουρα κάνουν μία γυναίκα να αισθάνεται και να φαίνεται αρκετά μεγαλύτερη από την πραγματική της ηλικία.

Το παρόν άρθρο μελετά για ποιο λόγο οι μαύροι κύκλοι και το πρήξιμο εμφανίζονται στο δέρμα που γερνά και πως μπορούν οι φυσικές παρεμβάσεις, όπως τα φυτικά βλαστοκύτταρα και τα φυτοθρεπτικά συστατικά, να προσφέρουν άριστη προστασία για τους ευαίσθητους ιστούς γύρω από τα μάτια.

Ενώ εκατομμύρια γυναίκες δαπανούν πακτωλό χρημάτων για την αγορά καλλυντικών με στόχο την απόκρυψη των προβλημάτων γύρω από τα μάτια, μελέτες κατέδειξαν ότι είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν τα φυσιολογικά αίτια των μαύρων κύκλων και του οιδήματος με ταυτόχρονη βελτίωση του δέρματος που γερνά.

Ένα ενεργό σύνολο από θρεπτικές ουσίες, που περιλαμβάνουν σόγια και πεπτίδια πίτουρου ρυζιού, βλαστοκύτταρα από ένα σπάνιο μήλο, καθώς και εκχυλίσματα από μούρο ή ρόδι, μπορούν να συμβάλουν στη στόχευση τόσο των μαύρων κύκλων όσο και του πρηξίματος, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν το δέρμα γύρω από τα μάτια. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός ενεργών συστατικών έχει επίσης καταδειχθεί ότι βελτιώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων γύρω από τα μάτια.

Το δέρμα διαφέρει σε πάχος και λειτουργία κατά μήκος του σώματος και το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι μοναδικό για μία σειρά από λόγους. Αυτή η ευαίσθητη περιοχή περιέχει υποδόριους ιστούς λίπους που γίνονται πιο λεπτοί λόγω της γήρανσης. Ως απόρροια αυτού του γεγονότος, η περιοχή είναι ευάλωτη στις κινήσεις του προσώπου, όπως το γέλιο και οι μορφασμοί, που συντελούν στην εμφάνιση ρυτίδων.

Ακόμη, η περιοχή των ματιών περιβάλλεται από διάφορους μυς που συσπώνται με τις εκφράσεις του προσώπου. Ωστόσο, με τη γήρανση το δίκτυο του κολλαγόνου που προσφέρει στο δέρμα δομική υποστήριξη, αρχίζει να χάνει την ακεραιότητά του για διάφορους λόγους. Εξωτερικοί παράγοντες, όπως η έκθεση στο ηλιακό φως, αυξάνουν τα επίπεδα των ενζύμων που διαλύουν το κολλαγόνο στο δέρμα. Επιπλέον, το κολλαγόνο δέχεται επίθεση από εσωτερικές διαδικασίες στο σώμα, με συνέπεια οι ίνες κολλαγόνου να χάνουν την ευελιξία και δύναμή τους, πυροδοτώντας χαλάρωση του δέρματος σε αυτήν την περιοχή.

Ενώ οι μαύροι κύκλοι ενέχουν μία κληρονομική διάσταση, εξωτερικοί παράγοντες, όπως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις τοπικές ερεθιστικές ουσίες, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην πρόκληση φλεγμονωδών διαδικασιών στο δέρμα, οι οποίες συμβάλλουν επίσης στο πρήξιμο των ματιών.

Για να είναι αποτελεσματική, η οποιαδήποτε αντιγηραντική φόρμουλα περιποίησης των ματιών επιβάλλεται να είναι ήπια αλλά αρκετά δυνατή ώστε να στοχεύσει τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ευτυχώς, μία γκάμα φυσικών θρεπτικών συστατικών περιποίησης του δέρματος μπορούν να μειώσουν τους μαύρους κύκλους και να περιορίσουν το πρήξιμο, διαφυλάσσοντας την ακεραιότητα του κολλαγόνου σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.