ιδεες διακοσμισης για μικρο διαμερισμα

Έξυπνες ιδέες διακόσμησης για ένα μικρό διαμέρισμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν σε ένα μικρό σπίτι, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν έναν άνετο και όμορφο χώρο. Με τις παρακάτω ιδέες θα διαπιστώσετε ότι ακόμα και ένα πολύ μικρό σπίτι μπορεί να μοιάζει υπέροχο και βολικό.

 

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση είναι να παίρνετε από κάθε χώρο το περισσότερο που μπορείτε και να είστε ευέλικτοι. Αν, για παράδειγμα, μένετε σε μια γκαρσονιέρα, στην οποία αναπόφευκτα υπάρχει μόνο ένα δωμάτιο, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί και ως σαλόνι και ως κρεβατοκάμαρα, δεν χρειάζεται να πελαγώνετε. Το σημαντικό είναι να υπάρχει συμμετρία στο χώρο και όλα τα υπόλοιπα μπορούν να λυθούν. Τοποθετήστε το κρεβάτι στη μία πλευρά του δωματίου και τον καναπέ με την πολυθρόνα στην άλλη. Για να προκύψει ένα συμμετρικό αποτέλεσμα, φροντίστε τα σεντόνια ή η παπλωματοθήκη του κρεβατιού να είναι σε σκούρα χρώματα, έτσι ώστε να μη φαίνονται πολύ έντονα, ενώ για να υπάρχει αντίθεση, το ριχτάρι στον καναπέ πρέπει να είναι σε ανοιχτά χρώματα και να φωτίζει το χώρο.

 

Τη μέγιστη ευελιξία θα αποκτήσετε αν στο χώρο αυτό έχετε κάποια έπιπλα με ρόδες, τα οποία θα μπορείτε να μετακινείτε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Επίσης, καλό είναι να διαλέγετε ελαφριά έπιπλα, τα οποία, ακόμα και δεν διαθέτουν ρόδες, μπορούν να μετακινηθούν εύκολα και να απελευθερώσουν έτσι κάποιες γωνιές.

Μία άλλη λύση είναι να χρησιμοποιείτε έξυπνα τους διαδρόμους και γενικά τους κενούς χώρους, τους οποίους συνήθως αφήνουμε ανεκμετάλλευτους. Για παράδειγμα, μπορείτε να καρφώσετε γατζάκια πίσω από κάθε πόρτα και σε αυτά να κρεμάτε τις πετσέτες ή να βάλετε ένα μικρό γραφείο στο διάδρομο. Αν ο διάδρομός σας είναι στενός και δε χωράει κάτι τέτοιο, μπορείτε απλά να τοποθετήσετε ένα μπαούλο, στο οποίο θα αποθηκεύετε διάφορα πράγματα που δε θέλετε να σκονίζονται, όπως τις κουβέρτες ή τα σεντόνια ή απλά έναν καλόγερο που θα κρεμάτε τα παλτά τα δικά σας ή των καλεσμένων σας.

Αν το σπίτι σας είναι δυάρι, αλλά θέλετε οπωσδήποτε και έναν χώρο για γραφείο, όπου θα μπορείτε να δουλεύετε, τότε είναι προτιμότερο να τον διαμορφώσετε στο υπνοδωμάτιο παρά στο σαλόνι. Το υπνοδωμάτιο δεν χρησιμοποιείται όλη την ημέρα και έτσι σας δίνει την ευκαιρία να το αξιοποιήσετε, ειδικά αν δε μένετε μόνοι σας, οπότε το σαλόνι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι ήσυχο αρκετά για να δουλέψετε. Με ένα ριχτάρι μάλιστα πάνω στο κρεβάτι θα έχετε την αίσθηση ότι δεν είστε στην κρεβατοκάμαρα αλλά σε ένα κομψό γραφείο.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσετε ανεκμετάλλευτο το ύψος του σπιτιού σας. Όσο μικρό και αν είναι το διαμέρισμά σας, σίγουρα έχει πολύ χώρο προς τα πάνω και αυτόν πρέπει να τον αξιοποιήσετε. Ψηλές ντουλάπες, ράφια ή ακόμα και μια κουκέτα, κάτω από την οποία μπορεί να τοποθετηθεί μία βιβλιοθήκη, ένας καναπές ή μια πολυθρόνα θα σας λύσουν τα χέρια και θα σας κάνουν να απορείτε πού υπήρχε όλος αυτός ο χώρος και δεν το είχατε καταλάβει.