Υπάρχουν κάποια αντικείμενα μέσα στο σπίτι που περνούν μεγάλη ταλαιπωρία ακριβώς λόγω της χρήσης τους. Τα χαλιά και οι μοκέτες καλύπτουν το δάπεδο και έρχονται σε συνεχή επαφή με τα παπούτσια μας, ενώ τα ριχτάρια προστατεύουν τους καναπέδες και τις πολυθρόνες από τη βρωμιά και πιθανά ατυχήματα στο ύφασμά τους, με αποτέλεσμα να λερώνονται συνεχώς και να φθείρονται. Όμως, το ότι αυτά τα αντικείμενα έχουν αυτή τη χρήση δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να τα βλέπουμε και αυτά καθαρά και πάντα σαν καινούρια. Γι’ αυτό το λόγο, αν στόχος μας είναι να τα έχουμε στο σπίτι μας για πολλά χρόνια και να χαιρόμαστε να τα χρησιμοποιούμε, πρέπει να τους δείξουμε τη φροντίδα που τους αξίζει, όπως θα κάναμε με άλλα περισσότερο ευπαθή αντικείμενα όπως τα λευκά είδη ή μια χειροποίητη κατασκευή.
Στο πρώτο πράγμα που πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία είναι ο καθαρισμός τους. Τα χαλιά και οι μοκέτες λερώνονται πολύ εύκολα και μπορούν χωρίς δυσκολία να μοιάζουν σαν παλιά και ταλαιπωρημένα, αν δεν λάμπουν από καθαριότητα. Φυσικά, μια εύκολη λύση είναι να καθιερώσετε την πρακτική του να κυκλοφορείτε μέσα στο σπίτι μόνο με παντόφλες, διότι έτσι η καθαριότητα θα είναι κάτι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί. Αν, όμως, κάτι τέτοιο σας φαντάζει υποχόνδριο, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία, για να αναλάβει τον καθαρισμό. Ειδικά τα χειροποίητα χαλιά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και οποιαδήποτε απόπειρα να τα καθαρίσετε μόνοι σας, ειδικά αν γίνεται συχνά, μπορεί να τα καταστρέψει. Σχετικά με τον καθαρισμό των ριχταριών, αυτά μπορείτε να τα πλύνετε και μόνοι σας, όμως πρέπει και εδώ να είστε προσεκτικοί. Χρησιμοποιήστε στο πλυντήριο ένα πρόγραμμα για ευπαθή ρούχα χωρίς πολλές στροφές και αυτό μόνο αν η ετικέτα του ριχταριού δεν επιβάλλει στεγνό καθάρισμα.
Κατά τα άλλα, είναι σημαντικό να τινάζετε συχνά τα χαλιά και τα ριχτάρια σας, για να απομακρύνεται η σκόνη και τα ακάρεα που τη συνοδεύουν, ενώ αν έχετε κατοικίδια στο σπίτι πρέπει να τους κόβετε τα νύχια. Τόσο τα χαλιά όσο και τα ριχτάρια μπορούν να καταστραφούν εντελώς, αν τους φύγει κάποια κλωστή, οπότε φροντίστε για αυτό απομακρύνοντας αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά.
Τέλος, πέρα από τον τακτικό καθαρισμό τους, απαραίτητο είναι να μην αφήνετε την επιφάνειά τους να λεκιάζει για ώρα. Αν πέσει κάποιο φαγητό πάνω στο χαλί, τη μοκέτα ή το ριχτάρι σας, πράγμα αρκετά συνηθισμένο, μην επαναπαυθείτε ότι ο λεκές θα αφαιρεθεί κατά τον επαγγελματικό καθαρισμό. Αν ποτίσει το ύφασμα, είναι δύσκολο να φύγει ο λεκές και αν τελικά αυτό γίνει κατορθωτό, θα έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά χημικά που μπορεί να φθείρουν την επιφάνεια και την υφή του αγαπημένου σας χαλιού η ριχταριού. Γι’ αυτό το λόγο, σκουπίστε αμέσως το λεκέ, εφαρμόστε πάνω του μαγειρική σόδα που θα ρουφήξει τα υγρά και καθαρίστε τοπικά με μικρή ποσότητα ξυδιού. Με αυτόν τον τρόπο η ζημιά θα είναι ασήμαντη και δεν θα χρειάζεται να αγχώνεστε ότι ο λεκές θα μείνει για πάντα εκεί.