ενεχυροδανειστηριο αγορά χρυσού

Οι κίνδυνοι σε ένα ενεχυροδανειστήριο και πώς θα τους αντιμετωπίσετε

Με την οικονομική κρίση που βιώνουμε δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες ή επιχειρηματίες που επιλέγουν ένα ενεχυροδανειστήριο, για να αποκτήσουν άμεσα μετρητά. Με τη χαμηλή ρευστότητα στην αγορά και την αδυναμία των τραπεζών να παρέχουν δανειοδότηση, είναι σχεδόν αδύνατο για έναν καταναλωτή ή κάποια εταιρεία να βρει χρήματα, αν βρεθεί σε ανάγκη. Τα ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα είναι πλέον πάρα πολλά και αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της οικονομίας. Σε αυτές τις επιχειρήσεις ο ενεχυριαστής υπογράφει σύμβαση ενεχύρου με το δανειστή, δηλαδή παραδίδει ένα κινητό πράγμα σε αυτόν, μεγάλης αξίας, με αντάλλαγμα άμεσα χρήματα. Η σύμβαση συνήθως διαρκεί το περισσότερο έξι μήνες και στη συνέχεια ο κύριος του πράγματος πρέπει να πληρώσει στον ενεχυροδανειστή πίσω το ποσό που του καταβλήθηκε μαζί με τους τόκους. Αν δεν τα καταφέρει η κυριότητα του πράγματος περιέρχεται στο ενεχυροδανειστήριο. Τα περισσότερα ενεχυροδανειστήρια κινούνται και στο χώρο της αγοράς χρυσού και ρολογιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κύριος του πράγματος το πουλάει απευθείας ανάλογα με την τιμή που θα του προσφερθεί με βάση την εκτίμηση και την τρέχουσα τιμή χρυσού.

Τα ενεχυροδανειστήρια αποτελούν εδώ και δεκαετίες μία γρήγορη λύση δανεισμού, όμως τώρα με την κρίση έχουν ιδρυθεί πολλά καινούρια. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στα όρια της παρανομίας, της τοκογλυφίας και της εκμετάλλευσης του δανειζόμενου ανάλογα με την ανάγκη του. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά ενεχυροδανειστήρια που ακολουθούν όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας και σέβονται τον πελάτη τους. Για να μπορεί κανείς να επιλέγει τους σωστούς επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν το νόμο και τους κανόνες αξιοπρέπειας, οφείλει να γνωρίζει κάποιους βασικούς κανόνες που μαρτυρούν τη νομιμότητα ή όχι της επιχείρησης.

Αρχικά, σιγουρευτείτε ότι το ενεχυροδανειστήριο ή η επιχείρηση αγοράς χρυσού έχει την άδεια λειτουργίας σε εμφανές σημείο. Μόνο έτσι θα είστε βέβαιοι ότι δεν έχετε να κάνετε με ένα παράνομο ενεχυροδανειστήριο που δεν τηρεί τα νόμιμα επιτόκια. Για τον ίδιο λόγο, είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε συναλλαγή να κόβονται αποδείξεις και παραστατικά. Αλλιώς, υπάρχει περίπτωση το τιμαλφές σας να χαθεί. Κάντε συγκεκριμένη συμφωνία με το δανειστή σας και υπογράψτε σύμβαση για το διάστημα, όπου θα παραμείνει το τιμαλφές σας στο ενεχυροδανειστήριο προτού πουληθεί, για να μην βρεθείτε προ απροόπτου και ενώ έχετε τα χρήματα για να αποπληρώσετε το δάνειο το πολύτιμο αντικείμενό σας να έχει ήδη εκποιηθεί.

ενεχυροδανειστηριο αγορά χρυσού

Την περισσότερη προσοχή όμως πρέπει να τη δώσετε στο θέμα της εκτίμησης του κοσμήματος ή του ρολογιού σας. Συνήθως τα ενεχυροδανειστήρια δίνουν μετρητά στη μισή περίπου τιμή από αυτή που εκτιμήθηκε. Το ζήτημα έγκειται στο ποια είναι η τιμή εκτίμησης. Καλό είναι να κάνετε πρώτα μια έρευνα αγοράς σε διάφορες επιχειρήσεις αγοράς χρυσού και απευθυνθείτε επίσης και στο εθνικό ανταλλακτήριο, το οποίο ως κρατικός φορέας είναι και πιο έγκυρος. Η εκτίμησή του για την τιμή του χρυσού αντικειμένου σας θα σας δώσει μια ιδέα για το πόσο αξίζει. Τέλος, συζητήστε αν το κόσμημα ή το ρολόι σας θα αγοραστεί μόνο για το χρυσό του ή συνολικά ως αντικείμενο. Αν κριτήριο είναι μόνο η τιμή χρυσού, τα μετρητά θα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το αν το αντικείμενο θα αγοραστεί ως κόσμημα ή ρολόι, γεγονός που το κάνει πολυτιμότερο.