ηλεκτρονικο τσιγαρο

Ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμμαχος στη διακοπή του καπνίσματος

Η δύναμη του ατμού, την οποία διαθέτει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, αποτελεί αναμφίβολα τον ισχυρότερο σύμμαχο ενός καπνιστή στην προσπάθεια του να σταματήσει τη βλαβερή και καταστροφική συνήθεια του καπνίσματος. Το άτμισμα αποτελεί μόδα τα τελευταία χρόνια και μια παγκόσμια στροφή για βελτίωση της υγείας μέσω της αποβολής αυτής της συνήθειας. Κι όμως, παρά τις συνεχείς μελέτες που συνηγορούν υπέρ των πλεονεκτημάτων του ατμίσματος και της πραγματικότητας ότι αυτό αποτελεί ένα σύμμαχο κατά του συμβατικού τσιγάρου, η κλασική ερώτηση είναι ακόμη πολύ συχνή: «Είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πιο υγιεινά από τα κλασικά;».

Η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από προφανής, καθότι η επινόηση και η ύπαρξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με αυτό το λόγο και αυτό το σκοπό. Πιο συγκεκριμένα, επινοήθηκε από μια ομάδα φαρμακοποιών για να δράσει υποστηρικτικά και να βοηθήσει τους καπνιστές του κλασικού τσιγάρου να σταματήσουν το κάπνισμα. Ο σκοπός αυτός της ύπαρξής του αποτυπώθηκε και στην εμφάνιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου: οπτικά η ηλεκτρονική συσκευή παραγωγής ατμού προσομοιάζει στο κλασικό τσιγάρο καπνού, ώστε να δημιουργεί την ψευδαίσθηση του καπνίσματος – χωρίς, όμως, ο ατμιστής να καπνίζει.

Κρατώντας ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται από τέσσερα τμήματα. Στο επάνω τμήμα του βρίσκεται το στόμιο, από όπου εισπνέει ο χρήστης τον παραγώμενο ατμό. Αμέσως μετά βρίσκεται το αναλώσιμο φίλτρο, στο οποίο τοποθετείται το υγρό αναπλήρωσης με τη γεύση της αρεσκείας του ατμιστή. Το τμήμα μετά το αναλώσιμο φίλτρο ονομάζεται ατμοποιητής και είναι αυτό μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα όλη η «μαγεία» του ατμίσματος. Τέλος, έχουμε την μπαταρία λιθίου. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κυκλοφορούν σε δύο κατηγορίες, σε αυτά της μιας χρήσης και επαναφορτιζόμενα.

Βάζοντας υγρό αναπλήρωσης

Τί είναι το υγρό αναπλήρωσης;

Το υγρό αναπλήρωσης (e- liquid) είναι η «πηγή» λειτουργίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι αυτό που μέσω του ατμοποιητή μετατρέπεται σε ατμό και χαρίζει τη γεύση αλλά και την αίσθηση του καπνού στον ατμιστή. Το υγρό αναπλήρωσης αποτελείται από την ατμιστική βάση (ή σκέτο βάση) που περιέχει προπυλενογλυκόλη (PG) ή φυτική γλυκερίνη (VG) (ή μείξη και των δύο) και αποσταγμένο νερό. Η ατμιστική βάση που περιέχει νικοτίνη, ονομάζεται βάση νικοτίνης ή νικοτινούχα βάση. Αποτελεί συνήθως έως και το 90% του υγρού άτμισης. Το υπόλοιπο 10% συνήθως αποτελείται από το άρωμα/γεύση. Εκτός από την κλασική γεύση του καπνού, στο εμπόριο κυκλοφορεί και μια ευρεία γκάμα από όλες τις γεύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Τί είναι ο ατμοποιητής;

Ο ατμοποιητής (clearomizer ή cartomizer) είναι η καρδιά ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι το τμήμα εκείνο το οποίο γεμίζει με το υγρό αναπλήρωσης (e-liquid) και περιέχει μία αντίσταση, η οποία παίρνοντας ρεύμα από την μπαταρία, θερμαίνεται και μετατρέπει το υγρό σε ατμό. Οι ατμοποιητές κυκλοφορούν σε πολλές εκδοχές: πλαστικοί, μεταλλικοί και airflow και μπορούν να δώσουν στυλ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο καθότι κυκλοφορούν και σε διαφορετικά χρώματα: μαύρο, κίτρινο, μπλέ, πράσινο, ροζ και άλλα.

Ατμοποιητές

Η λειτουργία της μπαταρίας

Για να πάρει ζωή ο ατμοποιητής, χρειάζεται ενέργεια, την οποία προσφέρει η μπαταρία. Στην αγορά διατίθενται μπαταρίες επαναφορτιζόμενες, αυτόματες που παίρνουν μπρος με την εισπνοή αλλά και χειροκίνητες με κουμπάκι που το πατάει ο χρήστης κατά τη διάρκεια της χρήσης. Η δύναμη των μπαταριών είναι η χωρητικότητά τους, η οποία μετράται σε mAh και κυμαίνεται από τα 90-5000.

Δείτε περισσότερα στο blog του Altersmoke.gr